Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Ze zchátralého pivovaru bude domov pro seniory
25. 1. 2010
t
Chrudim, která už několik let bezvýsledně žádá stát o příspěvek na stavbu domova pro seniory, nakonec bude mít penzion privátní, a to na nečekaném místě. V bývalém chrudimském pivovaře, který byl ještě před pár lety na odpis.


Zchátralý pivovar prochází přestavbou už nyní. Stavbaři tam dokončují první část rekonstrukce zahrnující již fungující taneční klub, wellness centrum a penzion s kapacitou 65 lůžek.

Od podzimu příštího roku tam přibyde kromě domova pro seniory také školicí centrum. Společnost Futurum vzdělávací institut chce v přízemí jedné části pivovaru rekonstruovat a přistavět na ně další dvě patra. Na akci za 95 milionů korun získala dotaci z Unie 57 milionů korun.

„Předpokládáme, že sociální centrum pro seniory by mělo dvě oddělení. Jedno bude určeno pro seniory s III. a IV. stupněm závislosti a druhé pro osoby s různým typem demencí. Celkem počítáme se 120 lůžky. Myslíme si, že takové zařízení tu chybí,“ uvedl koordinátor projektu Milan Jiruška.

„Do určité míry by to pro Chrudim mohlo být řešení. Nikdy bych nehlásal, že všechny sociální služby musí probíhat v režimu obecním nebo státním,“ uvedl místostarosta Chrudimi Petr Řezníček.

Společnost Futurum vzdělávací institut předpokládá, že zařízení bude sloužit hlavně klientům z okolí. „Úhrada pobytu a služeb bude na stejné úrovni jako v ostatních domovech pro seniory, jež provozují města a kraje. Nepředpokládáme nadstandardní platby,“ uvedl Jiruška.

Součástí domova pro seniory bude i zahrada. Důchodci budou mít podle Jirušky v areálu klid. „I kdyby taneční klub fungoval ještě za dva roky, určitě nebude seniory obtěžovat. V rámci výstavby domova budou provedena taková opatření, aby jeho obyvatelé nebyli nikterak rušeni,“ řekl Jiruška.

Chrudim navíc získá díky projektu celkem 15 pracovních míst.

Chrudimský pivovar byl postaven podle plánů Františka Schmoranze roku 1868 za 200 tisíc zlatých. Podle dostupných údajů uvařil pivovar v roce 1910 téměř čtyřicet tisíc hektolitrů. Zákazníci si mohli vybrat desítku, dvanáctku Březňák, černé pivo Granát a dvousladové pivo Salvator, vše v originálních skleněných lahvích.

Poslední pivo tam bylo vyrobeno na konci července roku 1942. Po válce se v budově vyráběl slad, naposledy budova sloužila jako velkoobchod ovoce a zeleniny.

(Zdroj: iDnes.cz)

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT