Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Po osudech výletních hospod
30. 11. 2009
t
„Pražané, po namáhavé práci potřebujete klid a osvěžení. Ven z dusné Prahy!“ lákaly reklamní slogany hostinských z výletních restaurací na přelomu předminulého století. „Všem vám prospěje blahodárné podnebí Povltaví a Posázaví. Vaše těla se opálí dohněda a oči zazáří spokojeností.“ Dobu a kouzlo těchto výletních podniků v Modřanech, Chuchli, na Zbraslavi, v Měchenicích, Davli nebo Štěchovicích přiblíží připravovaná výstava Muzea hlavního města Prahy.

Projekt se uskuteční ve dvou sálech muzea od září 2010 do března 2011. „Chceme všem návštěvníkům přiblížit pražské výletní restaurace s jejich proměnami v prostoru i čase,“ popisuje plány muzejníků vedoucí oddělení historických sbírek Tomáš Dvořák.

Expozice ukáže místa, která vyrostla v 19. století hned za pražskými hradbami, přes zelené útulky na periferii až k vyhlášeným trampským a turistickým hospůdkám v okolí Prahy v minulém století.

Historici prosí o pomoc při hledání exponátů Výstava je volným pokračováním úspěšné expozice mapující svět pražských kaváren. Výstavy doprovodila i úspěšná kniha Pražské kavárny a jejich svět vydaná nakladatelství Paseka ve spolupráci s muzeem. Aby i tato výstava byla stejně úspěšná, obracejí se už nyní muzejníci na veřejnost s prosbou o pomoc při přípravách výstavy.

Pokud vlastníte dobové předměty spojené s výletními restauracemi nebo části jejich vybavení, fotografie, pohledy nebo třeba amatérské filmy a byli byste je ochotni muzeu zapůjčit, prodat či darovat, kontaktujte kurátora výstavy Tomáše Dvořáka na telefon 251 106 551 nebo na e-mailovou adresu dvorak@muzeumprahy.cz. Poskytnutím exponátu totiž přispějete k úspěchu výstavy.

„Můžete nám přispět i vzpomínkou na některou konkrétní restauraci,“ dodává Dvořák. Muzejníkům se podařilo na výstavu získat třeba část zařízení a unikátní snímky ze slavné Šlechtovy restaurace ve Stromovce.

(Zdroj: iDnes.cz)

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT