Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Žít pivo s Poupětem, připomínka sládka F. O. Poupěte
27. 11. 2015

Na Špilberku se už tuto sobotu chystají ochutnávky piva a speciální komentované prohlídky výstavy Žít pivo. Muzeum města Brna chce totiž připomenout jednu z nejdůležitějších osobností pivní historie – sládka Františka Ondřeje Poupěte. Právě on významně zmodernizoval výrobu piva a oprostil ji od zažitých mýtů. Bez něj by české pivo nikdy nebylo tím, čím je. Sládek Poupě zemřel před 210 lety 1. prosince 1805 v Brně.

Ve dnech 28. listopadu a 1. prosince si můžete na Špilberku připít na Poupětovu památku. Pochopitelně pivem – bude ho dost. Pivu, historii jeho vaření i konzumace, totiž letos patří hlavní výstava Muzea města Brna s názvem Žít pivo. Ta dokumentuje historii pivovarů a hostinců na Brněnsku a sládek F. O. Poupě v ní má výsostné místo. Pracovníci muzea proto k výročí Poupětova úmrtí připravili bohatý pivní program.

V soboru 28. listopadu budete mít v každou celou hodinu od 10 do 16 hodin šanci vyslechnout výklad kurátorů výstavy Žít pivo a dozvědět se, jaké inovace Poupě do výroby piva zavedl. Od 11 do 18 hodin budou brněnští sládci v sále Ogilvy řídit degustaci rozličných evropských piv z pivotéky Ogar. Piva samozřejmě můžete ochutnávat i samostatně. 

Pro zájemce se ještě na 1. prosince chystá přednáška historika Libora Vykoupila na téma „František Ondřej Poupě a české pivovarnictví“. Vyslechnout ji můžete v 16:30. Ani tentokrát nebude chybět pivo. Čepovat se bude speciální pivo Doppelbock z pivovaru Pegas. 

Sám Poupě prošel několika pivovary u nás i v zahraničí, často ale se svou pokrokovostí narážel na odpor. Svůj talent a nápady naplno uplatnil až v měšťanském pivovaru v Brně. Jeho budova dodnes stojí na rohu Starobrněnské ulice a Šilingrova náměstí – a tam také najdete Poupětovu pamětní desku.

28. listopadu - řízená degustace s brněnskými sládky od 11:00 - speciální komentované prohlídky výstavy Žít pivo od 10:00

1. prosince - přednáška „František Ondřej Poupě a české pivovarnictví“ v 16:30

Tisková zpráva

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT