Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

V Sokolově se po letech opět vaří pivo. V paneláku!
1. 10. 2009
t
Starosta Sokolova tvrdí, že ke každému dobrému městu patří dobré pivo.

PŘI OTEVŘENÍ minipivovaru měli zájemci možnost nahlédnout do jeho útrob. Sládek Jan Rada (na snímku) měří obsah zbytkového cukru v kvasné kádi.
(Při otevření minipivovaru měli zájemci možnost nahlédnout do jeho útrob. Sládek Jan Rada  měří obsah zbytkového cukru v kvasné kádi.)

Na místě dnešní tržnice zanikl před desítkami let panský pivovar. Teď začal o pár desítek metrů dál vařit pěnivý mok nový minipivovar. Sokolov se tak může pochlubit tím, že je městem, ve kterém se opět vaří pivo.

Zlatý mok zde začal vyrábět minipivovar Permon, kterému již nestačila kapacita varny v sousední Lomnici. Minipivovar s kapacitou 650 litrů na jednu várku měl být původně ve sklepení sousedního kláštera. Měla zde být i restaurace a návštěvníci mohli vidět vaření piva na vlastní oči přímo ve sklepních prostorách. „Je to trend minipivovarů, nabídnout hostům vaření piva takzvaně na dlani. Historické sklepy kláštera k tomu přímo vybízejí. Je škoda, že to prozatím nevyšlo,“ řekl sládek Jan Rada.

Ten vaří pivo v zadním traktu restaurace U Kláštera, kde si Permon zřídil varnu. Jelikož minipivovar nechtěl ustoupit od svého úmyslu zprostředkovat lidem vaření piva na vlastní oči, nechal zbudovat směrem do ulice výlohu. Původní zklamání z toho, že se městu nepodařilo získat dotaci na úpravu sklepení pod klášterem, vystřídal optimismus. „Původní plán rekonstruovat sklepení kláštera nevyšel, a pivo se vaří v paneláku. Nic jsme ale nevzdali, žádáme další dotaci a doufám, že zlatý hřeb bude stejně v klášteře,“ řekl starosta Sokolova Karel Jakobec. Jak dále dodal, ač není pivař, sokolovský mok mu chutná a nehrozí, že se nebude prodávat. Také vyjádřil spokojenost s tím, že Sokolov může nabídnout to, co každé dobré město - dobré pivo.

Permon vyrábí pivo podle receptury známého plzeňského sládka roku 2007 Josefa Krýsla. „Ten se otevření minipivovaru nemohl zúčastnit, neboť byl na prestižní soutěži sládků z celého světa, která se konala v Anglii,“ řekl podnikatel Ladislav Sás. Ten dále pokračoval, že pivo je dobré, a doufá, že se časem budou lidé ptát: Proč neprodáváte sokolovské pivo? Sládek Jan Rada s jeho slovy souhlasil. „Jsem rád, že je v Sokolově obnovena tradice vaření piva. Mohu potvrdit, že vaříme klasickými metodami z poctivých surovin.“

Sokolovský historik Jiří John, autor knihy Zaniklé pivovary na Sokolovsku, otevření pivovaru vítá. „V Sokolově byly kdysi pivovary dva. Jeden měšťanský v dnešní Kraslické ulici, který vyhořel, a druhý hraběcí neboli panský, který stával na místě dnešní městské tržnice.“ Permon bude k dostání v několika restauracích. Zhruba polovina produkce pivovaru se podle Ladislava Sáse přizpůsobuje dnešnímu trendu. Je stáčena do skleněných a plastových lahví. „Většinou mladší generace nejsou klasičtí pivaři a upřednostňují praktické plastové balení. Co se týče lahví, chceme na trhu uspět s třetinkovým obsahem. Větší objemy jsou spíše dárkové,“ pokračoval Sás. Na závěr dodal, že celý tým pracuje srdcem a je to prý hlavně jejich zásluha.

(zdroj: sokolovský deník.cz)

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT