Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Nové pšeničné pivo z Černé Hory se bude jmenovat Velen
24. 8. 2009
t
Nové pšeničné pivo, které představí pivovar Černá Hora na zářijové pivní pouti, ponese název Velen. Jméno vybral výrobce z více než 500 návrhů, které do ankety zaslali milovníci pěnivého moku. Jedním z důvodů je to, že jméno Velen je spojeno s užíváním znaku sedmizubého hřebene, který je součástí loga pivovaru i erbu městyse Černá Hora, řekl mluvčí podniku Hubert Adámek.

Sedmizubý hřeben je vyobrazen i v erbu nedalekých Boskovic. "Je převzat právě z erbu rodu pánů z Boskovic, prvních pánů černohorského panství. Ti vsadili hřeben do svého erbu pravděpodobně na základě pověsti o udělení znaku bájnému předku pánů z Boskovic, ptáčníku Velenovi," řekl Adámek.

V legendě o vzniku Boskovic se praví, že ptáčník Velen pohostil zabloudivšího brněnského knížete a pročesal mu vlas dřevěným sedmizubým hřebenem. Jako odměnu za pohostinství mu kníže daroval veškerou krajinu, kterou mohl přehlédnout ze své chaty na kopci. Na jejím místě byl postaven hrad, při jehož stavbě upadnul Velenovi kámen na bosou nohu a ten zvolal, že nebude „bosko-více“ choditi.

Barva slámy a bohatá pěna

Pšeničná piva patří mezi takzvaně svrchně kvašená. Český pivař je zvyklý především na spodně kvašené ležáky. První větší výrobce, které tyto produkty nabídl na trh, je Pivovar Náchod. Z loňského výstavu 130 000 hektolitrů piva tvořily svrchně kvašené druhy 5500 hl.

"Při jeho výrobě musí minimálně třetinu z celkového extraktu tvořit pšenice či pšeničný slad. Pivo je charakteristické světlou až slámovou barvou, vysokou nasyceností a bohatou pěnou. Prodává se převážně nefiltrované," dodal Adámek.

(zdroj: agris.cz)

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT