AKTUALITY
23. 8. 2009
t
Sládek havlíčkobrodského pivovaru Rebel je šedou eminencí, která hlídá výrobu piva. V rozhovoru pro Vysocina-news přiblížil sebe i svou práci.
Libor Čech začal pracovat pro Měšťanský pivovar Rebel v únoru letošního roku. Přišel na Vysočinu ze severních Čech a práce pro místní pivovar se mu podle jeho slov líbí. Je vidět, že v pivovarnictví není žádný nováček a o své práci vypráví se zaujetím.
Někteří lidé mají o práci sládka trochu zkreslenou představu. Buď je to člověk, který bloumá po pivovaru a občas něco ochutná, nebo naopak typ z Postřižin, který vlastně řídí celý pivovar. Jak tedy vypadá váš běžný pracovní den?
Přirovnal bych to spíše k těm Postřižinám. Práce začíná brzo ráno, už před šestou hodinou, a končí pozdě odpoledne. Každý den je jiný. Hlavně prohlédnu provoz. Prověřím, že lidé jsou na svých místech a dělají to, co mají. Hlídám, jestli se stáčí pivo, které se stáčet má. Kontroluji, zda nedošlo k nějakým problémům. Potom prověřuji, že pivo má tu správnou šarži, vezmu vzorek, ochutnám a zkontroluji pěnivost.
Máte pak ještě chuť dát si večer v hospůdce jedno, nebo dvě?
Mám. Je to pro mě taková poslední kontrola. V práci pití piva beru jako povinnost, v hospůdce jako radost.
Jaké pivo pijete?
Točené pivo si dám raději desítku, lahvové dvanáctku. Také záleží na příležitosti. Když vím, že k obědu si dám jedno pivo, tak mám rád silnější, třeba kvasnicové. A když vím, že posedíme trochu déle, tak dám přednost desítce. Při takovém posezení se setkám s přáteli, nikdy tam nesedím sám. Nad pivem probíráme různé problémy a starosti, které každý z nás má. Často je nad sklenicí piva také vyřešíme.
Jak velký vliv na kvalitu piva má samotný prodejce?
Hodně velký. U piva je velmi důležité skladování. U lahvového záleží na konečném prodejci nebo supermarketech, v restauracích na čistotě vybavení a sklenic. A samozřejmě také na samotné obsluze. Říká se, že padesát procent úspěchu piva dělá hospodský. Můžeme uvařit super pivo a špatný hospodský ho dokáže naprosto zkazit.
Někteří lidé by si nikdy nekoupili pivo v zelené lahvi. Má barva skla skutečně vliv na chuť piva?
Na pivo má vliv hlavně skladování. Správně se má uchovávat v temnu. Je možné, že hnědé sklo nepropustí tolik světla jako zelené. Pak to může mít vliv na kvalitu piva uvnitř.
Jak vám chutnají nové druhy piv s příchutěmi?
Znám je, ochutnal jsem je, ale nijak mne neoslovily. Raději si dám dobře vychlazenou desítku nebo dvanáctku než nějaké pšeničné pivo. To nemusím.
(zdroj: vysočina-news.cz)
AKTUALITY
4. 10. 2022 Němý Medvěd v Brlohu
14. 9. 2022 Pivovar Hylváty
1. 9. 2022 Pivovar Mikuláš
14. 7. 2022 U Poupěte navazují na slávu největšího pivovaru v Brně
12. 7. 2022 Změna v Krnově, která má říz, z bývalého kluziště bude pivovar
5. 6. 2022 Pivovar Tahoun
27. 5. 2022 Drink For Ukraine
27. 5. 2022 Červnový festival Pivo na Náplavce představí přes 50 minipivovarů
25. 5. 2022 Nový Vinohradský pivovar
23. 5. 2022 Albert Michler Akciový Pivovar
NOVÉ KOMENTÁŘE
- 25.04.2024 12:26 Hello, im noob :)...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 14.03.2024 20:29 Jak by se dala zjisti pravost etikety ? nedavno jsem jednu sehnal ale...
- 20.02.2024 12:17 <Insane>Hack] Unique A.I. App Makes Us $635/Day https://www...
- 9.02.2024 17:19 https://labradoriki.ru/...
- 9.02.2024 05:29 https://sabina-study.ru/...
- 17.11.2023 01:17 Thus clinicians, as well as patients, were misled to expect firm impac...