Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Práce sládka není jen ochutnávání
23. 8. 2009
t
Sládek havlíčkobrodského pivovaru Rebel je šedou eminencí, která hlídá výrobu piva. V rozhovoru pro Vysocina-news přiblížil sebe i svou práci.

Libor Čech začal pracovat pro Měšťanský pivovar Rebel v únoru letošního roku. Přišel na Vysočinu ze severních Čech a práce pro místní pivovar se mu podle jeho slov líbí. Je vidět, že v pivovarnictví není žádný nováček a o své práci vypráví se zaujetím.

Někteří lidé mají o práci sládka trochu zkreslenou představu. Buď je to člověk, který bloumá po pivovaru a občas něco ochutná, nebo naopak typ z Postřižin, který vlastně řídí celý pivovar. Jak tedy vypadá váš běžný pracovní den?
Přirovnal bych to spíše k těm Postřižinám. Práce začíná brzo ráno, už před šestou hodinou, a končí pozdě odpoledne. Každý den je jiný. Hlavně prohlédnu provoz. Prověřím, že lidé jsou na svých místech a dělají to, co mají. Hlídám, jestli se stáčí pivo, které se stáčet má. Kontroluji, zda nedošlo k nějakým problémům. Potom prověřuji, že pivo má tu správnou šarži, vezmu vzorek, ochutnám a zkontroluji pěnivost.

Máte pak ještě chuť dát si večer v hospůdce jedno, nebo dvě?
Mám. Je to pro mě taková poslední kontrola. V práci pití piva beru jako povinnost, v hospůdce jako radost.

Jaké pivo pijete?
Točené pivo si dám raději desítku, lahvové dvanáctku. Také záleží na příležitosti. Když vím, že k obědu si dám jedno pivo, tak mám rád silnější, třeba kvasnicové. A když vím, že posedíme trochu déle, tak dám přednost desítce. Při takovém posezení se setkám s přáteli, nikdy tam nesedím sám. Nad pivem probíráme různé problémy a starosti, které každý z nás má. Často je nad sklenicí piva také vyřešíme.

Jak velký vliv na kvalitu piva má samotný prodejce?
Hodně velký. U piva je velmi důležité skladování. U lahvového záleží na konečném prodejci nebo supermarketech, v restauracích na čistotě vybavení a sklenic. A samozřejmě také na samotné obsluze. Říká se, že padesát procent úspěchu piva dělá hospodský. Můžeme uvařit super pivo a špatný hospodský ho dokáže naprosto zkazit.

Někteří lidé by si nikdy nekoupili pivo v zelené lahvi. Má barva skla skutečně vliv na chuť piva?
Na pivo má vliv hlavně skladování. Správně se má uchovávat v temnu. Je možné, že hnědé sklo nepropustí tolik světla jako zelené. Pak to může mít vliv na kvalitu piva uvnitř.

Jak vám chutnají nové druhy piv s příchutěmi?
Znám je, ochutnal jsem je, ale nijak mne neoslovily. Raději si dám dobře vychlazenou desítku nebo dvanáctku než nějaké pšeničné pivo. To nemusím.

(zdroj: vysočina-news.cz)

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT