Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Češi dávají na dovolené přednost pivu v plechovce
18. 8. 2009
t
Meziročně o 28 procent vzrostl letos v červenci Plzeňskému Prazdroji prodej piva v plechovkách. Nárůst zaznamenaly především plechovky Gambrinus, které jsou za červenec meziročně vyšší o 34 procent a Velkopopovického Kozla, meziročně o 48 procent, řekl mluvčí pivovaru Jiří Mareček.

Množství prodaných plechovek ani srovnání jejich celkového prodeje za prvních sedm měsíců letošního a loňského roku neuvedl. Prodej plechovek představuje přibližně tři procenta pivního trhu. 

"Plechovka je sezonním obalem a její prodeje vzrůstají v období letních i zimních dovolených," uvedl mluvčí. Oproti běžným měsícům je letní nárůst spotřeby plechovek až dvojnásobný. Pokud lidé nejednou na dovolenou, dávají přednost pivu čepovanému, případně ve vratných lahvích. Plechovky čeští pivaři vnímají jako typicky dovolenkový obal, po kterém sahají například při cestě na dovolenou. Plech zároveň považují za obal pro prémiová piva, uvedl mluvčí.    

Největší oblibě se tradičně těší lahve

Největší zájem mají podle něj spotřebitelé o půllitrová balení, která představují bezmála tři čtvrtiny prodeje plechovkového piva pivovaru, podíl prodeje třetinek činí 25 procent. Většina produktů, které pivovarská skupina vyrábí, je v prodeji i v plechu.    

Naprostá většina Čechů považuje podle průzkumu agentury Simply5 za tradiční obal pro kvalitní česká piva vratnou skleněnou láhev. Plechovky jsou z pohledu kvality na druhém místě, naopak PET lahve spotřebitelé vnímají jako obal spíše pro levná piva nižší kvality, uvedl Mareček. Z celkového objemu balených piv představují plechovková piva šest procent.    

Pivo je v tuzemsku stáčeno nadále nejčastěji do sudů, roste však podíl prodeje lahvového piva a piva v plechovkách. U vývozu naopak převažuje pivo v lahvích. Výhodou plechovkového piva je podle spotřebitelů zejména jeho snadné chlazení, lehký obal a snadnější transport. Na rozdíl od PET lahví může zákazník vypít plechovku najednou, pivo pak nezvětrává.

(zdroj: Týden.cz)
  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT