Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Kurzy vaření piva věnují pánům i manželky
10. 8. 2009
t
Nový kurz vaření zaměřený zejména na muže začala před časem nabízet olomoucká restaurace Moritz. Účastníci kurzu ale netráví čas nad hrnci v kuchyni pohostinského zařízení, nýbrž u kádí na přípravu piva, které v Hostinském pivovaru Moritz sami vaří pro své hosty. Kurzy si většinou kupují kamarádi jako dárek k narozeninám, mnozí účastníci výuku dostávají za odměnu od svých manželek.

„Myšlenka organizovat kurzy vaření nás napadla při exkurzích, které děláme v pivovaru na požádání.

Když jsme viděli, jak to lidi zajímá, řekli jsme si, že jim dáme možnost se s vařením seznámit do detailu,“ prozradil sládek Stanislav Nožka.

Pivovar pořádá podle něj dva typy kurzů. První, na kterém spolupracuje s Univerzitou Palackého v rámci projektu zájmového vzdělávání Pampaedie, je obsáhlejší, kromě praxe zahrnuje šestihodinovou teoretickou výuku v učebnách univerzity. „S účastníky druhého typu kurzu probíráme teorii, například historii pivovarnictví, přímo při vaření,“ upřesnil sládek.

Praktická část výuky přímo v pivovaru trvá asi deset hodin, což je doba potřebná pro jeden var. „Lidem vysvětlujeme jednotlivé kroky vaření, šikovnější se na nich sami podílejí, ostatní mi koukají pod ruce. Obvykle končíme po 23.00, pak účastníci dostanou povolení konzumovat pivo,“ usmál se Nožka. Doplnil, že v závěru lidé dostanou certifikát s titulem Pomocný Moritzův sládek.

Tím ale vše zdaleka nekončí. Po měsíci, kdy várka dozraje ve sklepě v označeném tanku, mají absolventi možnost své pivo ochutnat. Někteří ho konzumují přímo v restauraci pivovaru, jiní si ho nechají stočit do sudů a vypijí ho třeba na zahradě.

„Poměrně často je to tak, že člověk kurz dostane jako dárek ještě před narozeninami. Na nich se pak pije pivo, které oslavenec uvařil,“ usmál se sládek.

Kurzy v Hostinském pivovaru Moritz již absolvovalo podle jeho odhadů asi 150 lidí ve věku od 18 do 70 let. „Zajímavé je to, že asi třetinu účastníků tvořily ženy,“ pokrčil rameny Nožka.

(zdroj: iDnes.cz)

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT