Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Desítka už pivaře netáhne, bodují dvanáctky a speciály
9. 8. 2009
t
České pivovary rozšiřují sortiment, lákají zákazníky i pšeničným nebo ovocným pivem.

Tak jako na otázku: „Jaké máte víno?“ už číšník zpravidla neodpovídá: „Červené a bílé,“ nabízí už málokterá pivnice, hospoda nebo restaurace pouze jediný druh piva, obligátní „desítku“.

Stále více podníků svým zákazníkům nabízí kromě výčepního piva i ležáky, výjimkou už nejsou ani piva tmavá či polotmavá nebo tzv. speciály (např. třinácti a více stupňové ležáky, pšeničné pivo, porter nebo ovocné pivo).

„Podíl desítky je maximálně jedna čtvrtina, když je horko. Když se ochladí, prodej desítky klesá, v zimě to nebude ani dvacet procent. Nejvíce vytočíme ležáků, tedy jedenáctky a dvanáctky, zhruba deset procent pak tvoří speciály,“ potvrdil majitel klatovské pivnice Petr Pavlas.

Deset kousků už se nedá

„Mezi desítkou a ležákem nejsou v současnosti velké cenové rozdíly. Slabší piva si lidé kupují spíše lahvová, třeba domů nebo na zahradu. Když už jdou lidé do hospody, nevypijí deset piv jako dříve, ale třeba čtyři a samozřejmě si radši dají ležák. Vidíme to například i v Německu nebo Rakousku, kde se výčepní piva už dávno nečepují, v hospodách se točí prakticky jen ležáky a speciály. Čepování výčepních piv byla v podstatě naše specialita kvůli tomu, že byl malý nebo žádný rozdíl mezi cenou piva v hospodě a lahvového v obchodech, takže se slabší piva na žízeň pila běžně i v hospodách,“ vysvětlil Pavlas.

Na tento vývoj reagují i pivovary, které rozšiřují sortiment. „Obecný trend je pít méně piva ale silnějšího. Například malé pivovary od výčepního piva spíše ustupují a snaží se zaujmout spotřebitele speciály. Řada pivovarů také začala po vzoru Belgičanů vyrábět ovocná piva, borůvkové, banánové nebo meruňkové a podobně, čímž se snaží oslovit zejména ženy, začíná se pít i pšeničné pivo. Řada pivovarů také připravuje třeba vánoční nebo velikonoční speciály,“ řekl Deníku majitel železnorudského pivovaru František Strnad.

Dvoubarevné pivo

Díky různé hustotě piv s rozdílnou stupňovitostí lze při čepování provádět s pivem i různá „kouzla“. Lze například natočit pivo, skládající se z několika vrstev. „Dospod dám černou devatenáctku, až klesne pěna, natočím na ní opatrně pěnu světlé jedenáctky. Tím dostaneme dvoubarevné pivo,“ předvedl Deníku natočení dvouvrstvého piva výčepní Aleš Kamen. „Záleží na tom, jaké druhy jsou zrovna načepu. Mým rekordem je pivo z pěti vrstev,“ pochlubil se i fotografií.

(zdroj: deník.cz)

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT