Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Pivo teče proudem, jeho spotřeba neklesá
31. 7. 2009
t
Klesá spotřeba točeného piva v hospůdkách na Vysočině? Většina majitelů či provozovatelů si to nemyslí. Zatím.

Shodují se, že pokles návštěvnosti pociťují spíš provozovny, kde nabízejí jídlo. "Mírně ovšem klesá spotřeba destilátů," zastávají názor.

 "Jsem spokojená. Na pivo lidé přijdou vždycky. Zatím nepociťuji, že by se snažili ušetřit tím, že by vynechali návštěvu hospody nebo si místo točeného dali pivo lahvové," říká Jana Bártů, nájemkyně hostince Pod věží v Dlouhé Brtnici.

 

 Tržba se snížila

 "Oproti loňsku mám úbytek tržeb odhadem o 30 procent," oponuje jí provozovatel pohostinství na Polensku. Ten nejdříve souhlasil se zveřejněním jména, následně si to ale rozmyslel. "Nechci potěšit konkurenci," zdůvodňuje změnu postoje.

 "Doba, kdy hospoda praskala ve švech, je minulostí," mávne rukou Josef Procházka, majitel hospody na Třebíčsku. Nemyslí si, že je to způsobené nedostatkem peněz.

 "Lidé mění svůj styl života a daleko víc popíjejí doma," povzdechne si. U štamgastů zatím pokles spotřeby piva na den nezaznamenává.

 "Musím souhlasit s kolegy, pivo si návštěvníci neodepřou, ale kořalka už zdaleka jak před pár měsíci na odbyt nejde," konstatuje.

 Podle obchodního zástupce jihlavského pivovaru hostinští naříkají neustále. "Vím, kolik toho prodají, takže nemají důvod k nespokojenosti. Navíc hospůdky na venkově mají svou tradici. O jejich budoucnost se nebojím," říká pod zárukou anonymity.

 Na druhou stranu nezávidí provozovatelům sezónních hospod a stánků. "Pokud si někdo pronajal prostory na koupališti, letos mu zbudou jen oči pro pláč. Při takovém rázu počasí se jim provoz nemůže vyplatit," podotýká.

 

 Důležitá je cena

 Jak je to tedy se spotřebou lahvového piva, které je zhruba dvojnásobně levnější než pivo točené? "Nákup lahvového piva se dramaticky nezvýšil. Ale ani nesnížil," tvrdí námi oslovení majitelé či provozovatelé obchodů na vesnicích na Vysočině. Přece jen určitou změnu v přístupu zákazníků registrují. Daleko častěji se dívají na cenu a vyhledávají slevy.

 Zatím to tedy vypadá, že nás jen tak někdo z pomyslného trůnu ve spotřebě piva na hlavu nesesadí. Odepřít si pivo ať už ve formě točené či lahvové nepřipadá pro milovníka zlatavého moku v úvahu. Cena až tak velkou roli nehraje.

(zdroj: jihlavské listy.cz)

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT