Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Čepování
30. 7. 2009
t
Pivo musí být správně vychlazené

Chystáte se čepovat pivo? dokonale si připravte výčepní zařízení a zajistěte, aby pivo mělo správnou teplotu.

Samozřejmě je potřeba si opatřit veškeré zařízení. Budete-li skromní, vystačíte se sudem piva a s party pípou. Ta pivo čepuje a zároveň tlakuje sud. Pokud máte větší sud a je opravdu velké horko, takže hrozí, že pivo rychle zteplá, vyplatí se půjčit si i chladicí zařízení. Jeho součástí bývá vzduchový kompresor. Pak potřebujete ještě narážecí hlavu, k níž chladicí zařízení s výčepním kohoutem připojíte.

Čistota především Než začnete čepovat, měli byste vše důkladně propláchnout. Zvláště pokud pípa či další zařízení leželo celý rok někde ve sklepě. A platí to i tehdy, když si zařízení vypůjčíte v hospodě či v půjčovně a vypadá na první pohled čistě. „V zařízení se usazují kvasinky, a pokud je pořádně nevypláchnete, začnou hned pracovat na svém rozmnožení,“ upozorňuje Lukáš Svoboda, mistr republiky v čepování piva z roku 2006 .

Ideální by podle něj bylo umýt vše důkladně vodou s trochou saponátu, což obvykle na zahradě zrovna nejde, proto stačí zařízení opravdu důkladně opláchnout a vypláchnout zahradní hadicí. Pečlivě byste měli umýt i sklenice. „Pivnímu sklu nesvědčí myčka nádobí, lepší je umýt ho houbičkou a pak opláchnout ve studené vodě,“ radí zkušený mistr výčepní. Dva kyblíky s vodou byste ostatně měli mít po ruce i při čepování na zahradě. Protože se vám sklenice budou s největší pravděpodobností vracet umaštěné a upatlané, budete je v prvním kyblíku omývat a v druhém oplachovat. Nekoulet!

Když začínáte s čepováním, měli byste nejprve dvě až tři piva nechat odtéct a použít je třeba na přípravu marinády, k potírání masa nebo je jednoduše vylít. A pozor si dejte samozřejmě na chlazení. Podle Svobody by bylo ideální přivézt si sud z hospody den předem a nechat ho 24 hodin v klidu někde ve sklepě, kde je teplota kolem 4 °C. Pak byste měli sud opatrně přenést na místo a dávat pozor, abyste s ním co nejméně házeli.

Realita však bývá taková, že si sud na zahradu přivezete a obvykle ho hned narazíte. V takovém případě radí Lukáš omezit manipulaci na minimum: „Čím více se sudem manipulujete, tím víc vám bude pivo pěnit. Takže nekoulet!“

Pokud pivo i přesto pění, zkuste přitáhnout kompenzátor, kterým se mění tlak piva. Je to malá páčka na kohoutu.

Aby pivo nezažilo teplotní šok, když se z teploty kolem 5 °C načepuje do sklenice, která má kolem 15 °C, můžete sklo předem uložit do lednice. „Pěna se v teplé sklenici trhá a pivo se rychle ohřívá,“ varuje Lukáš. Z téhož důvodu se mají sklenice před použitím oplachovat ve studené vodě. A pokud máte kvasnicové pivo, které vyžaduje teplotu ještě nižší, klidně dejte sklenice do mrazáku.

***

Než začnete čepovat, měli byste zařízení důkladně propláchnout, i když vše vypadá čistě

Autor:

  • Lenka Brdková (zdroj: iDnes.cz)
  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT