AKTUALITY
30. 7. 2009
t
Pivo musí být správně vychlazené
Chystáte se čepovat pivo? dokonale si připravte výčepní zařízení a zajistěte, aby pivo mělo správnou teplotu.
Samozřejmě je potřeba si opatřit veškeré zařízení. Budete-li skromní, vystačíte se sudem piva a s party pípou. Ta pivo čepuje a zároveň tlakuje sud. Pokud máte větší sud a je opravdu velké horko, takže hrozí, že pivo rychle zteplá, vyplatí se půjčit si i chladicí zařízení. Jeho součástí bývá vzduchový kompresor. Pak potřebujete ještě narážecí hlavu, k níž chladicí zařízení s výčepním kohoutem připojíte.
Čistota především Než začnete čepovat, měli byste vše důkladně propláchnout. Zvláště pokud pípa či další zařízení leželo celý rok někde ve sklepě. A platí to i tehdy, když si zařízení vypůjčíte v hospodě či v půjčovně a vypadá na první pohled čistě. „V zařízení se usazují kvasinky, a pokud je pořádně nevypláchnete, začnou hned pracovat na svém rozmnožení,“ upozorňuje Lukáš Svoboda, mistr republiky v čepování piva z roku 2006 .
Ideální by podle něj bylo umýt vše důkladně vodou s trochou saponátu, což obvykle na zahradě zrovna nejde, proto stačí zařízení opravdu důkladně opláchnout a vypláchnout zahradní hadicí. Pečlivě byste měli umýt i sklenice. „Pivnímu sklu nesvědčí myčka nádobí, lepší je umýt ho houbičkou a pak opláchnout ve studené vodě,“ radí zkušený mistr výčepní. Dva kyblíky s vodou byste ostatně měli mít po ruce i při čepování na zahradě. Protože se vám sklenice budou s největší pravděpodobností vracet umaštěné a upatlané, budete je v prvním kyblíku omývat a v druhém oplachovat. Nekoulet!
Když začínáte s čepováním, měli byste nejprve dvě až tři piva nechat odtéct a použít je třeba na přípravu marinády, k potírání masa nebo je jednoduše vylít. A pozor si dejte samozřejmě na chlazení. Podle Svobody by bylo ideální přivézt si sud z hospody den předem a nechat ho 24 hodin v klidu někde ve sklepě, kde je teplota kolem 4 °C. Pak byste měli sud opatrně přenést na místo a dávat pozor, abyste s ním co nejméně házeli.
Realita však bývá taková, že si sud na zahradu přivezete a obvykle ho hned narazíte. V takovém případě radí Lukáš omezit manipulaci na minimum: „Čím více se sudem manipulujete, tím víc vám bude pivo pěnit. Takže nekoulet!“
Pokud pivo i přesto pění, zkuste přitáhnout kompenzátor, kterým se mění tlak piva. Je to malá páčka na kohoutu.
Aby pivo nezažilo teplotní šok, když se z teploty kolem 5 °C načepuje do sklenice, která má kolem 15 °C, můžete sklo předem uložit do lednice. „Pěna se v teplé sklenici trhá a pivo se rychle ohřívá,“ varuje Lukáš. Z téhož důvodu se mají sklenice před použitím oplachovat ve studené vodě. A pokud máte kvasnicové pivo, které vyžaduje teplotu ještě nižší, klidně dejte sklenice do mrazáku.
***
Než začnete čepovat, měli byste zařízení důkladně propláchnout, i když vše vypadá čistě
AKTUALITY
4. 10. 2022 Němý Medvěd v Brlohu
14. 9. 2022 Pivovar Hylváty
1. 9. 2022 Pivovar Mikuláš
14. 7. 2022 U Poupěte navazují na slávu největšího pivovaru v Brně
12. 7. 2022 Změna v Krnově, která má říz, z bývalého kluziště bude pivovar
5. 6. 2022 Pivovar Tahoun
27. 5. 2022 Drink For Ukraine
27. 5. 2022 Červnový festival Pivo na Náplavce představí přes 50 minipivovarů
25. 5. 2022 Nový Vinohradský pivovar
23. 5. 2022 Albert Michler Akciový Pivovar
NOVÉ KOMENTÁŘE
- 25.04.2024 12:26 Hello, im noob :)...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 14.03.2024 20:29 Jak by se dala zjisti pravost etikety ? nedavno jsem jednu sehnal ale...
- 20.02.2024 12:17 <Insane>Hack] Unique A.I. App Makes Us $635/Day https://www...
- 9.02.2024 17:19 https://labradoriki.ru/...
- 9.02.2024 05:29 https://sabina-study.ru/...
- 17.11.2023 01:17 Thus clinicians, as well as patients, were misled to expect firm impac...