Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Jak správně čepovat pivo
30. 7. 2009
t
Pivo vždy čepujte NA JEDEN ZÁTAH. Radí to Lukáš Svoboda, který je v tomto oboru mistrem republiky.

Pivo se má čepovat na jeden zátah, aby se jím co nejméně hýbalo, radí Lukáš Svoboda, mistr v čepování z roku 2006. Sklenice držte zpočátku v úhlu 45 ° vůči pípě, pivo zprvu pouštějte ‚„po skle“, v závěru sklo narovnejte a dočepujte pod pěnu. Ta by měla být krémově smetanová, homogenní a pevná. Nesmí se v ní objevovat menší či větší díry a rozhodně by neměla připomínat bublinky, které se tvoří přípravky na mytí nádobí.

Výčepní zařízení Existují různé druhy kohoutů. Takzvaná nostalgie má otočný kohout, lze s ním otáčet až o 90 °. Otočíte-li jen o 45 ° poteče pěna, otevřete-li kohout na 90 ° poteče pivo.

Pákový kohout, takzvaný zmrzlinář, který je v řadě hospod a budete ho zcela jistě mít i při domácím čepování, má dvě polohy. Dáte-li páčku směrem k sobě, poteče vám pivo, směrem od sebe pěna. „Dejte si pozor, některá zařízení mají pevnou polohu, to znamená, že je dáte do požadované polohy a nemusíte je již držet. Některé musíte po celou dobu čepování tlačit směrem k sobě či od sebe,“ upozorňuje Lukáš Svoboda.

Oba druhy kohoutu mají takzvaný kompenzátor, kterým se mění tlak piva a ovlivňuje, jak bude pivo nasycené. „Lidé se často diví, že jim pivo moc pění. To však zpravidla není chyba piva. Kompenzátor je pomocník, ale ne spasitel, je třeba s ním pracovat citlivě a před čepováním jej ‚naladit‘ do nejlepší polohy. Jako všechno, je pouze jedním elementem celého procesu čepování. Aby výsledek byl žádoucí, musí se správně sehrát celý ‚orchestr‘, to je optimální teplota sudu, správný tlak a co nejlepší průtok,“ radí Lukáš. A samozřejmě i vlastní způsob čepování.

Podle Lukáše Svobody je nejlepší způsob čepování takzvaná hladinka (postup viz foto nahoře). Tak se pivo v Česku tradičně čepuje. Další způsoby však také mají své příznivce (viz foto dole).

Chyby poznáte podle pěny Velkým problémem při čepování bývá špatná čistota. Svou roli hraje i čistota sklenic. „Jestliže bylo sklo, do kterého jste pivo načepovali, zaprášené, poznáte to podle toho, že se ode dna zvedají bublinky, což spousta lidí zcela mylně považuje spíše za plus. Zkušený piják však s vámi vyběhne,“ připomíná Lukáš.

Všechny prohřešky proti hygieně se poznají podle pěny. „Pěna rychle padá, tvoří se v ní trhliny a její struktura připomíná růžičky květáku,“ vysvětluje.

Teplota piva při čepování Správná teplota při čepování ovlivňuje nejen chuť piva, ale také jeho pěnivost. „Zákazník by měl dostávat pivo vychlazené na 6 až 8 °C. Teplota piva při čepování by tedy měla být asi o stupeň nižší,“ připomíná Lukáš.

***

Co zaplatíte

výčepní

zařízení

(chladič, kompresor,

kabel)

s jedním výčepním

kohoutem

Krušovice

záloha .......................... 3 000 Kč

pronájem

den .................................. 100 Kč

www.cepuj.cz

záloha .......................... 5 000 Kč

pronájem

den .................................. 300 Kč

víkend ............................. 500 Kč

3 až 5 dní ................ 230 Kč/den

(chladič, kompresor,

kabel)

se dvěmi výčepními

kohouty

www.cepuj.cz

záloha .......................... 5 000 Kč

pronájem

den .................................. 400 Kč

víkend ............................. 700 Kč

3 až 5 dní ................ 300 Kč/den

pivní pohotovost

záloha ........................ 15 000 Kč

pronájem

den .................................. 500 Kč

(nutno dokoupit tlakovou nádobu

s plynem)

jednorázová bombička

CO2 600 g ....................... 535 Kč

party pípa

Krušovice

záloha .......................... 2 500 Kč

pronájem

7 dní .................................. 50 Kč

pivní pohotovost

záloha .......................... 3 600 Kč

pronájem

den .................................... 50 Kč

víkend ............................. 150 Kč

sudy

Krušovice

záloha ........................... 1 000 Kč

Krušovice Mušketýr

0,5 hl ............................ 1 309 Kč

0,3 hl ............................... 822 Kč

Krušovice černé

0,5 hl ............................ 1 309 Kč

0,3 hl ..............................822 Kč/

www.cepuj.cz

záloha .............................. 500 Kč

Pilsner 12°

0,5 hl ............................ 2 190 Kč

0,3 hl ............................ 1 400 Kč

0,15 hl ............................. 800 Kč

Budvar 12°

0,5 hl ............................ 1 990 Kč

0,3 hl ............................ 1 280 Kč

Gambrinus 10°

0,5 hl ............................ 1 490 Kč

0,3 hl ............................... 980 Kč

Bernard 10°

0,5 hl ............................ 1 410 Kč

0,3 hl ............................... 930 Kč

“ Lukáš Svoboda mistr v čepování

Hladinka

1. krok Pro čepování na hladinku je ideální otočný kohout. Ten nejprve otevřete jen na zhruba 45 ° a jemně do sklenice napustíte trochu pěny.

2. krok Potom se kohout otevře na maximální průtok. Pivo pouštíte po stěně sklenice. Proud musí být plynulý.

3. krok Čepování skončíte prudkým zavřením kohoutu. Můžete udělat i malý kopeček a vůbec nevadí, když trochu pěny přeteče ven ze sklenice

4. krok Po načepování se pivo zvolna uklidňuje a „dochází“. Pěna je jemná a rovná. Po napití vytváří na stěnách krupici a kreslí kroužky, tzv. „hladinky“.

Mlíko

Kohout pootevřete jen na 45 ° a na jeden ráz načepujete sklenici, po okraj naplněnou hustou smetanovou pěnou. Po napití cítíte překvapivě především pivo. Kouzlo „mlíka“ se naplno projeví, je-li vypito ihned po načepování. Mlíko je svérázný, atypický, svým způsobem podmanivý styl čepování. Pokud jej neznáte, vyzkoušejte si ho,“ vysvětluje Svoboda.

Čochtan

Je to přesně opačný způsob než ten předchozí. „Čochtan je pivo bez pěny pro skutečné znalce. Má silný říz, protože je v něm hodně přírodního oxidu uhličitého,“ vysvětluje Svoboda. Čepuje se na jeden zátah, kohout musí být otevřený na maximum. Takové pivo by se mělo co nejdříve vypít, protože kvůli absenci pěny rychle zvětrává.

Nadvakrát

„Jde o nejrozšířenějsí způsob čepování u nás a bohužel ne ten nejlepší,“ tvrdí Lukáš Svoboda. Z čepování nadvakrát se totiž často stává čepování „navícekrát“. Pivo tím ztrácí chuť a sytost. Čepování nadvakrát má ale jinak podle něj své opodstatnění, protože když se pivo načepuje na jeden zátah má příliš velké množství kysličníku a nadýmá.

Šnyt neboli košt

„Tenhle způsob je pozůstatek doby, kdy hospodští při každém naražení sudu nové pivo koštovali,“ zabrousí do historie Svoboda. V tomto případě není míra tak důležitá. Pivo má bohatou pěnu a přitom si uchovává všechny své nejlepší vlastnosti. Je to velice oblíbený způsob pití u znalců. Jim v tomto případě nezáleží na tom, kolik piva vlastně ve sklenici je.

Autor:

  • Lenka Brdková  (zdroj: iDnes.cz)
  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT