Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Když Francouzi hned nezaplatí, zámek nedostanou
21. 7. 2009
t
Poslední šanci dali představitelé jihoplzeňského Kláštera společnosti CCEC, která si chce už pátým rokem pronajmout zámek Zelená Hora. Tvrdí to starosta obce Josef Rota, jemuž už dochází trpělivost a jako poslední možnost dal Francouzům dva týdny na složení peněz.

Zámek Zelená hora

Francouzská společnost má o zámek legendárních černých baronů proslavený mimo jiné i známým podvrhem – rukopisem zelenohorským – zájem sice už od roku 2004, ovšem jednání s ní se neustále protahují.

V současnosti platí CCEC Klášteru od Nového roku sankce za to, že překročila původně dohodnutý termín, kdy se měla vyjádřit, zda si zámek pronajme nebo ne. Na penězích teď podle starosty závisí vše.

„Pokud bude chtít CCEC termín opět prodloužit, měla by zaplatit do 14 dnů. Pokud ne, už s nimi jednat přestaneme. Jestli zaplatí, můžeme se dále bavit a oni se mohou ještě rozmýšlet,“ konstatoval Rota.

Klášterští zastupitelé jsou podle něho připraveni i na variantu, že Francouzi platit nebudou. „V tom, co by se se zámkem dělo dále, máme určitou představu, ale nerad bych ji teď ještě zveřejňoval,“ pokračoval starosta.

V roce 2007 už francouzská firma financovala opravy fasády na nádvoří zámku, vloni zase přispěla na ohradní a opěrné zdi, na nichž se pracuje také v tomto roce.

Francouzi mají projekt, který by v případě že Zelenou Horu dostanou, změnil zámek na kulturní centrum. Kromě hotelu a sportovního centra chtějí obnovit pivovar ve Šternberském dvoře, pivovarnické muzeum i pivnici.

Turistická sezona se na Zelené Hoře letos původně vůbec konat neměla. Zastupitelé počítali s tím, že objekt už bude v rukou CCEC, nicméně zámek je o víkendech přístupný až do září.

Turistickou sezonu může předčasně ukončit právě to, že by firma CCEC zámek získala a pustila se do prací. To se ale zdá být nepravděpodobné.

(zdroj: deník.cz)

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT