Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Tiskové prohlášení JZD Dobrá voda Hoštice u Volyně
16. 7. 2009
t
V důsledku úspěšné Veselice prudce posiluje Hoštické Euro (HEU) – Co teprve Dožínky?

Hoštické Euro (HEU) v důsledku úspěšných letních oslav (Veselice JZD) ve dnech 4. a 5.7.09 posiluje nejvíce od jeho zavedení místním JZD v roce 2007. Tehdy bylo k mání za 20 CZK, zato dnes jeho kurs se aktuálně kotví na 25 CZK a dle dobře informovaných kruhů a analytik různých domácích bank lze už ke konci srpna tohoto roku očekávat, že otestuje hranici 30 CZK, což by znamenalo, že vlastně překoná svého jmenovce Euro – společnou evropskou měnu (EUR).

 

Kupříkladu analytik Raiffeisenbank, a.s. Ivo Nejdl má zjištěno, že důsledkem cca. 7 tis. návštěvníků, kromě jiného ze Slovenska a z bavorské Horní Falci, kde družstevníky v obci 92546 Schmidgaden na hlavní třídě 19 provozují hospodu, točí Strakonické pivo a vaří česká jídla,  nabyly devizové rezervy družstevní pokladny takových rozměrů, že jediné východisko vidělo představenstvo JZD Dobrá voda Hoštice (www.sluncesenojzd.eu) v revalvaci (zhodnocení) Hoštického Eura (HEU) o celých 25 %, což je na devizovém trhu nevídaný jev. Stalo se tak na jednání představenstva družstva dne 13.7.2009.

Vzniklé spekulace o privatizaci ČEZu Hoštickým družstvem se však zatím považují za předčasné, i když na zabíjačce 23. ledna 09 za účasti bývalé Zemanovo vlády proběhla intenzivní jednání mezi bývalým ministrem průmyslu a obchodu na věčné časy a strůjcem Temelínu, Miroslavem Gregrem s agronomem a zároveň poradcem předsedy JZD Františkem. Někteří  zasvěcení přirovnávají Františka k Mirku Šloufovi. „Je prý horší než Pavel s Gabínou dohromady“, řekl anonymní zdroj a znalec místních poměrů z hasičárny.

 

„Museli jsme se bránit“ uvedl člen představenstva  a účetní JZD Evík. „Připadáme si jako po devadesátém,  když Němci vykupovali  v pohraničních obchodech mražená kuřata“ komentovala nečekaný nával návštěvníků o Veselici.   „Pokud se nám ještě urodí na polích a povedou se oslavy dožínek JZD dne 21.8.2009 tak ta hranice 30 CZK za jedno Hoštické Euro (HEU)  asi padne, uvedl předseda JZD Hoštice a nejvyšší pokladn& iacute;k Miloslav Daňha. Kdo neváhal a Hoštické Euro (HEU) si pořídil  značně na této transakci vydělal, a to v časech kdy ostatně kdysi slavné měny, např. USD, ztratili nemálo své hodnoty.

 

Guvernér České národní banky, Zdeněk Tůma připisuje ten „Hoštický zázrak“ nejen všeobecně známé píli a  poctivosti hoštických obyvatel, ale myslí si, že svůj podíl na tom mají

i kontakty na staré struktury z osmdesátých a polistopadových let. „Kam Šlouf táhne Zemana s celou jeho vládou, tam určitě bude nějaké koryto“ se nechal slyšet mezi čtyřma očima. V neposlední řadě není tajemstvím, že pravidelně se v Hošticích objevuje bývalý předseda Agrokombinátu Slušovice, Doc. Ing. František Čuba, CSc. Místo v zimě do Davosu se letos po návštěvě vinného sklípku v Rajhradu u Brna druhý den  za ním vypravili zemědělci družstevním Zemákem přímo do  Slušovic  ; na ekonomickou přednášku, jejich kvalitu výstižně shrnul technik rostlinné výroby Láďa slovy „Pane inženýre, vidím, že nejste žádný blbec!“

 

 

 

 

Pevný kurs má však také prosté vysvětlení pro unikátní kryti Hoštického Eura (HEU). Hodnota jednoho Hoštického Eura (HEU) je totiž na věčné časy kryta jedním pivem (Strakonický Dudák) a tři Hoštická Eura se rovnají navždy půlce grilovaného kuřete s chlebem a okurkou od pana Křišťana. Proti takové stabilitě bledne i zlato!

 

Oficiálně však ČNB žádala po družstevnících, aby zvýšili dovoz a investice na území Hoštic za účelem vyrovnání hlubokého deficitu obchodní bilance, která v současné době vykazuje značnou převahu ve prospěch JZD Hoštice oproti ostatnímu území České Republiky, o Evropě nemluvě.  Předseda přislíbil odbourat přebytek nakoupením několika traktorů  od pana Jungvirta, opravou téměř spadlého filmového kravínu, budováním bazénu v areálu JZD a značným  zvyšováním mezd družstevn íkům. „Tomu nevěřte, to slibuje furt“ kroutí nevěřícně hlavou krmič dobytka, kterého jsme zastihli při práce a proto si nepřeje  uvést svoje jméno.

 

V Hošticích u Volyně, 15.7.2009

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT