Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

V zámku a klášteře

ZAHRANIČNÍ
8. 8. 2012 21:40 autor: tomas
Čtenářů: 105506 | Fotogalerie
Komentáře: 0
Dovoz piva do Čech od našich západních sousedů byl a stále je ve srovnání s exportem piva českého prakticky zanedbatelný a až v poslední době se situace začíná pozvolně měnit.









Zatímco na velké české, historicky proslulé značky jako Budvar či Prazdroj, případně dokonce i na Gambrinus lze natrefit i v běžné nápojce bavorského města a na levné vysokochlumecké pivo potom v prakticky každém tamním diskontu, tak výskyt německého piva v Čechách se počítal a počítá spíše v jednotkách jehel v kupkách sena. Naposledy za Rakouska Uherska bylo možno ve větší míře v západočeských hostincích ocenit kvality například piv kulmbašských, aby poté díky sledu dějinných událostí německé pivo z Čech prakticky vymizelo. Až v posledních pár letech se objevili různí distributoři a své oficiální české zastoupení tak mají pivovary jako Paulaner, Maisel, Aldersbacher nebo třeba Kaiser-Weldensteiner. Objevili se ale i drobní distributoři jako pivovar Kocour s pivem ze saského Löbau, hradecká Pivoňka nebo pražská hospoda Zlý časy s pravidelným dovozem s pivem z Bamberka a okolí. Nejnovějším distributorem bavorského piva se stal Libor Kult, provozovatel dnes již kultovní pražské hospody Kulový blesk.
Začalo to prý prozaicky při pravidelných cestách do Alp odbočkou z německé dálnice a porozhlédnutím se po tamních pivech, která by mohla spestřit nabídku hospody a byl to právě pivovar v Au-Hallertau, kde se setkal s dobrým pivem, se vstřícným majitelem pivovaru a hlavně i s "papírovou" připraveností k exportu piva, což není v tamních malých a středních pivovarech zdaleka pravidlem, pokud chce dotyčný pivo přivést oficiální cestou a neriskovat ve svém podniku zásah celního komanda.
Zámecký pivovar v Au-Hallertau není mezi německými pivaři a stovkami tamních pivovarů neznámou firmou nejen díky tomu, že se nachází prakticky uprostřed aktuálně největší světové chmelařské oblasti Hallertau, ale hlavně díky dlouhodobě vyrovnané kvalitě, často i na různých soutěžích oceňovaných piv. 400 letá tradice vaření piva a dnes již šestá generace baronů Beck Peccoz vlastní a dobře obhospodařuje pivovar, což je vidět na místě na každém kroku.
Na pozvání Libora proběhlo v únoru letošního roku v prostorově větších spřátelených Zlých časech představení pivovaru a naražení soudku piva samotným majitelem Michaelem Beckem Peccoz a obchodním ředitelem, aby na  začátku léta pozvání zopakovali pivovarští a tak proběhla návštěva přímo u pivovarského zdroje jejíž jsem byl účastníkem.
Samotné městečko Au, nacházející se nedaleko dálnice cca 40 km severně od Mnichova, je ospalým místem uprostřed nekonečných chmelnic, jehož hlavní a prakticky jedinou pamětihodností je renesanční zámek, žabincem porostlý rybník a přilehlý pivovar, který díky své rozlehlé zahradě kryté mohutnými kaštany a opravdu pěkné restauraci se sbírkou starých pivovarských cedulí v prostorách historické varny a sladovnického humna, vyloženě láká k návštěvě.
V pátečním poledni už  bylo po várce a tak měl sládek čas se nám věnovat a s německou důkladností provést pivovarem od moderní varny po stáčírnu, provozem podobným většině českých podobně velkých pivovarů s jedinou odlišností v podobě oddělených spilek na spodní a svrchní kvašení a absencí pytlů s cukrem. Místní chmel, voda a slad z několika jihobavorských sladoven k výrobě piva opravdu stačí.
Při pohledu na velikost varny bylo na první pohled jasné, že při cca 40.000 hl (pivovar vyrábí také ročně cca 60.000 hl limonád) piva ročního výstavu není zdaleka využitá kapacita technologie, ale při přeplněnosti místního trhu s pivem z dalších cca 600 pivovarů jen v Bavorsku se není ani moc čemu divit.
Sortiment piva s kozorohem na etiketě se dělí na klasické ležáky, ať už je to světlý helles, export, pils, tmavý dunkel, sezonní maibock a zimní bock, přičemž některé bocky dovážejí z druhého pivovaru rodinné větve odněkud z Bádenska (bohužel mi unikl název místa) a řadu svrchně kvašených pšeničných piv značky Hollendauer weisse (světlá a tmavá varianta i pšeničné lehké pivo a nealko), která mají dle mého názoru největší exportní potenciál ve směru do Čech.
Na dvoře pivovaru nás také zaujaly hradby přepravek piva značky Singha, moku původem to z Thajska, které si evropský distributor nechává licenčně vařit práve zde (netuším jestli je to v Evropě ještě i jinde) a tak z Au pivo putuje mimo jiné např. na stadion londýnského fotbalového klubu Chelsea, jehož je tato značka sponzorem.
Klasická světlá ležáková produkce je kvalitní pitelná bavorská klasika pro každý den a večer spadající do kategorie v jednoduchosti je síla. Nutno vyzdvihnout úžasný nefiltrovaný helles čepovaný jen v pivovarské restauraci. Nebýt popisků, neváhal bych ho díky na bavorský helles vyšší chmelenosti a suššímu charakteru zařadit do kategorie pils. Každopádně se jednalo pro mne o nejlepší pivo z celého víkendového výletu, který měl cíl v Mnichově.

Díky vyjednávacím schopnostem Libora a vstřícnosti pana barona (jehož manželka prý vládne dobrou češtinou díky své babičce pocházející z Karlových Varů), který si odskočil od svých povinností a vypil s námi během chvíle 2 piva, se ocitlo nakonec pár soudků nefiltrovaného ležáku i v Praze, ale na místě bylo pivo prostě lepší už jen díky atmosféře, podtržené i tamní výbornou domácí kuchyní, kterou nelze nezmínit. U mne to byly špercle a u kolegů třeba letní specialita steinpilz-výborná to omáčka z hřibů.
Odbočit z dálnice do pivovaru v Au-Hallertau třeba při cestě do Alp je tak pro příznivce výborného jídla a piva jednoduše povinnost.
Když byl zmíněn jeden pivovar zámecký, tak zbývá zmínit i jeden dosti známý pivovar klášterní. 
Horká neděle vyloženě sváděla k úprku z města na venkov a tak cesta S-bahnem na rozšířenou městskou jízdenku vedla k jezeru Ammersee jižně od Mnichova, oblíbeného to výletního místa na jehož břehu v Mühlfeldu funguje restaurační pivovar. V době naší cesty bohužel uzavřený z důvodu rekonstrukce, aniž by o tom na své webové stránky napsali majitelé pivovárku zmínku. Dehydrováni jsme tak dali za vděk pivem značky Aying v dosti hoch restauraci na břehu jezera a chutným mnichovským hellesem Hofbräu v zahradní restauraci pod kaštany nacházející se opodál, do odjezdu autobusu mířícího do hlavního cíle dne, jímž byl cca 3 kilometry přes kopec vzdálený klášter Andechs na svaté hoře.
Řád Benediktinů provozuje pivovar při klášteru v průmyslové podobě od roku 1871, ale první zmínka o vaření piva v těchto místech pochází z poloviny 15.století. Koncem 60.let 20.století se dokonce uvažovalo o úplném zrušení původního pivovaru přímo u klášterních budov z důvodu nedostatku místa, ale nakonec se v průběhu let 1972-1984 postavil pivovar nový na zelené louce u hospodářského dvora pod klášterem, mající podobu postmoderní dřevěné stodoly, která ukrývá moderní technologii včetně CK tanků, takže pivaře tradicionalistu může případná exkurze i zklamat.
Co rozhodně nezklame, je pivovarská restaurace v původním pivovaru s velkou terasou, samoobslužným výčepem a vnitřními historickými sály.
Na klášterním pahorku fungují ještě další 2 restaurace a celý komplex patří k nejoblíbenějším výletním cílům Mnichovanů. Na první pohled se jedná o velmi prosperující podnik vydělávající na provoz kláštera, o kterém si mohou české, po komunistické devastaci a dosud nevyřešených restitucích přežívající kláštery opravdu jen nechat zdát.  Pivovar má celoněmeckou distribuci i export a roční výstav se pohybuje stabilně kolem 100.000 hl.piva. Sortiment piva je klasická bavorská sestava-helles, vollbier, dunkel, světlé i tmavé pšeničné pivo a zde celoročně vařený tmavý doppelbock.
Úmysl navštívit pivovar jsme nepojali toho dne jen my, ale několik set dalších návštěvníku, tudíž v době našeho příchodu nebylo na terase s vyhrávající dechovkou volného místa a tak jsme zaujali strategické místo přímo naproti výčepu. 
Na čepu byl bohužel dosti řídký a průměrný helles, naštěstí ale i solidní chutné světlé pšeničné pivo podávané v půllitru s uchem (něco podobného jsem viděl v tamních krajích poprvé) a tmavý doppelbock, na který jsem v horkém dni nenašel odvahu, ale kolegové ho ohodnotili jako nejlepší z nabídky. Vyzkoušena byla také klasická bavorská pivní pochutina k pivu, sýrová pomazánka Obatzda (směs romaduru a camembertu s máslem, pivem, sladkou paprikou a cibulí), podávaná s velkým preclíkem, jenž v jedné velké porci zasytila celý stůl.
Komplex kláštera Andechs určitě stojí za návštěvu, i díky relativně snadné dopravě z Mnichova, ale o letních víkendech jde už o dosti přelidněné místo.

 
http://www.auer-bier.de/


http://www.andechs.de/?id=84







Fotogalerie:

Zámek v Au
#1 - Zámek v Au

varna pivovaru Au
#2 - varna pivovaru Au

várka skončila
#3 - várka skončila

v ležákové spilce
#4 - v ležákové spilce

pan sládek u tanků
#5 - pan sládek u tanků

stáčení nefiltrovaného z tanků
#6 - stáčení nefiltrovaného z tanků

závěr exkurze na stáčírně
#7 - závěr exkurze na stáčírně

výstavka portfolia
#8 - výstavka portfolia

thajské pivo z Bavorska
#9 - thajské pivo z Bavorska

zahradní restaurace
#10 - zahradní restaurace

restaurace ve staré varně
#11 - restaurace ve staré varně

nový život staré scezovačky
#12 - nový život staré scezovačky

restaurace se sbírkou cedulí
#13 - restaurace se sbírkou cedulí

nefiltrovaný ležák k obědu
#14 - nefiltrovaný ležák k obědu

společně s panem Baronem
#15 - společně s panem Baronem

 špercle aneb bavorské "halušky"
#16 - špercle aneb bavorské "halušky"

pod korunami kaštanů
#17 - pod korunami kaštanů

v pivovarské restauraci
#18 - v pivovarské restauraci

jezero Ammersee
#19 - jezero Ammersee

pivovar s vizáží stodoly
#20 - pivovar s vizáží stodoly

nedělní odpoledne na pivovarské terase
#21 - nedělní odpoledne na pivovarské terase

volno je jen uvnitř
#22 - volno je jen uvnitř

cestou ke klášteru
#23 - cestou ke klášteru

kultůra pro návštěvníky restaurace
#24 - kultůra pro návštěvníky restaurace

fronta na pivo
#25 - fronta na pivo

historický pivovarský lokál
#26 - historický pivovarský lokál

ležák a maskovaný weisse
#27 - ležák a maskovaný weisse

výčep
#28 - výčep

fronta k výčepu neustává
#29 - fronta k výčepu neustává

pšenice a doppelbock
#30 - pšenice a doppelbock

hospodské umyvadlo
#31 - hospodské umyvadlo

výčepní při chvilce volna
#32 - výčepní při chvilce volna

před pivovarskou restaurací
#33 - před pivovarskou restaurací

výstavka pivovaru v Au-Hallertau
#34 - výstavka pivovaru v Au-Hallertau

nová varna pivovaru Au
#35 - nová varna pivovaru Au

naražení soudku piva z Au ve Zlých časech
#36 - naražení soudku piva z Au ve Zlých časech

majitel Kulového blesku, překladatel Standa a majitel pivovaru Au
#37 - majitel Kulového blesku, překladatel Standa a majitel pivovaru Au

komorní sobotní dýchánek
#38 - komorní sobotní dýchánek

nejen s lahvovým sortimentem
#39 - nejen s lahvovým sortimentem

samoobslužný kohout v rukou odborníka
#40 - samoobslužný kohout v rukou odborníka

Komentáře: 0      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie ZAHRANIČNÍ:
Pivní Rudohoří

Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.2
Hlasů: 33503

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT