Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Pivní dění v letech 1981-1983

HISTORIE
26. 8. 2008 22:26 autor: tomas
Čtenářů: 19216 | Fotogalerie
Komentáře: 11
Tentokrát si připomeneme dění v době normalizačního bezčasí 80.let. V tisku se objevují zprávy výhradně o úspěších, především úspěšném exportu chmele a sladu. O trvalých domácích problémech v pivovarnictví se taktně mlčí.

Brumov: Pivovar stále vaří pivo a je provozovnou pivovaru v Jarošově. Vaří se jen 10% světlé pivo a to kolem 25000 hl. ročně. Pivem zásobuje celé Valašsko-Klobucko, Brumovsko, Slavičínsko a Moravsko-Slovenské pomezí, obce Nemšová a Horní Srní.

NSR: Švejkovy lokály. V Německé spolkové republice nese Švejkovo jméno stále větší počet pivnic a lokálů. Konzumace Prazdroje a Budvaru je spojována s výstavbou celé sítě pivnic. Po otevření Švejkových pivnic v Hamburku a v Brémách v roce 1979, je možno najít Švejkovy lokály v Bielefeldu, Dortmundu, Dusseldorfu, Essenu, Frankfurtu nad Mohanem, Hanoveru a v dalších městech.

Svět: Světová roční spotřeba piva na osobu za rok 1980: 1.NSR se 145,7 litry, 2.Československo se 137,8 litry, 3.Austrálie se 134,3 litry, 4. Belgie se 131,3 litry, 5. Dánsko se 121,5 litry, 6.Nový Zéland se 118 litry, 7.Velká Británie se 117,1 litry, 8.Rakousko se 101,9 litry , 9.USA s 92 litry a 10. Kanada s 84,7 litry.

Dánsko: Známý dánský pivovar Carlsberg vyrobil 0,05 procentní pivo pro Saudskou Arábii, kde korán zakazuje pití alkoholu. Exportuje ho v pětadvaceti kilogramových váčcích v prášku. Z jednoho sáčku se může vyrobit celkem 1900 lahví piva.

Jugoslávie: Statistické údaje o spotřebě piva ukazují, že Jugoslávci se rychle přeorientovávají z pití vína na pivo. Všech 29 pivovarů v zemi vyrobilo loni 8,7 milionu hl.piva, což je téměř 44 litrů na jednoho občana. Na prvním místě je Slovinsko se 65-70litry na osobu.

Hurbanovo: Bažant letí světem! Pivovar produkuje pod značkou Zlatý bažant ročně 600000hl.  piva a je známý v SSSR, NDR, Polsku, Rumunsku, Řecku, Maďarsku, Jemenu, Afgánistánu, Islandu, Tunisu, Ugandě, Rakousku, Dánsku i Argentině kde mu stále více přicházejí na chuť. Při nedávné degustaci českých piv v Jerevaně obsadil první místo před Prazdrojem, náchodským Primátorem, Staropramenem, Urpínem, Topvarem i bratislavským Jubilejním ležákem. Sladovna exportuje slad do 24 států čtyř světadílů.

ČSSR: Podle dohody podepsané v roce 1972 postaví naše republika v SSSR do roku 1981, 21 pivovarů s ročním výstavem 650 000 hl. Do konce příští sovětské pětiletky dodá ČSSR ještě 11 obřích pivovarů každý s výstavem milion hl.ročně.

Nošovice: Radegast z pivovaru v Nošovicích pod Beskydami je dalším z našich dvanáctistupňových piv, které se dobře exportují. Jeho charakteristická chuť vytváří větší obsah hořčin z chmele a zdejší prameny kvalitní vody. Je měkká a svým chemickým složením se přibližuje vodě, ze které vaří v Plzni Prazdroj. Pivovar je u nás nejmladší, vaří od roku 1971 a třetí největší.

Benešov: Pivovar má titul Závod vzorné jakosti a exportje do MLR. Po rekonstrukci lahvovny se počítá s výstavbou nové spádové varny a dalším zlepšováním kvality piva. Pivovar dále produkuje na 300 vagonů sladu ročně což je víc než může spotřebovat a tak dodává slad i do sousedních pivovarů.

Březnice: Pivovar v Březnici je provozovnou závodu Příbram, vyrábí vedle piva i slad a je jedním z posledních malých pivovarů v Čechách. Vaří se 10%,11% a 12% . Zásluhou dosažených dobrých výsledků získal putovní standartu podnikového ředitele. Za dobrými výsledky stojí především zvyšující se poptávka po 12% ležáku.

Pelhřimov: Pracovníci pelhřimovskéhom pivovaru opět získali standartu ředitele koncernového podniku a PV ROH. Jsou držiteli titulu Závod vzorné jakosti. Po rekonstrukci letos již vyrobí 65000 hl.piva. Rekonstrukce dále zvýší skladovací kapacitu o 9000 hl. a tím dojde po 15 letech přerušení výroby k obnovení vaření 12% ležáku.

České Budějovice: Dokončením čtvrté etapy rekonstrukce závodu Budvar vzniknou podmínky na dosažení roční produkce piva v objemu 430 000 hl. Zájem o tuto značku vzrůstá a za posledních 10 let se zvýšil export do kapitalistických států skoro o 100%. Například v NSR odbyt stále stoupá a Budvar si získal mezi dováženými pivy velmi dobré jméno a je označován za menšího bratra plzeňského Prazdroje. V uplynulém roce bylo do NSR vyvezeno na 63000 hl.z čehož asi 70% piva v sudech.

ČSSR: Koospol vyváží i pivo. K největším partnerům RVHP patří SSSR a Maďarsko. Z nesocialistických zemí obchoduje z Dánskem, Itálií, NSR, Norskem a Španělskem. Na Salimě byly uzavřeny obchody i s Indií, Kyprem, Libanonem a Brazílií. Do Vietnamu dodáme slad a chmel. Do Iráku vyvážíme kartony plzeňského piva v balení po půl litru. Nově vyvezeme pivo i do Bulharska.

Krušovice: Pivovar v současnosti vyrábí ročně 265 000 hl. Mimo vlastní sladovnu s produkcí 1500 tun sladu ještě provozuje sladovnu v Suchomastech s produkcí 913 tun sladu. Dodává 12% ležák do některých obchodních domů v NDR a Polsku a zajišťuje také zásobování jídelních a lůžkových vozů na hlavním nádraží v Praze. Po výstavbě nového pivovaru v severočeském Sedlci opouští v letech 1978-1980 tamní odbytiště a naopak přebírá roku 1978 část odbytišť po zrušeném pivovaru v Berouně a o rok později po zrušeném pivovaru v Kralupech nad Vltavou. Neustále vzrůstají požadavky na lahvové pivo, jehož se dodává z celkového výstavu 66%. Vyrábí se světlá 8%,10% ,12% ležák a 10% tmavé.

Pardubice: 19% tmavé pivo Porter, které se vaří od roku 1925 patří k raritám svého druhu u nás. Však se také prodává jen o vánocích. Na žíznivá hrdla však v Pardubicích musí myslet už v létě. 1100 hl.devatenáctky odpočívá v těchto dnech v kvasných nádržích. Po 20 dnech kvašení ho čeká pobyt v ležáckých sklepích a nakonec lahvová cesta ke spotřebiteli. Na devatenáctku z Pardubic se mohou letos těšit labužníci nejen na Pardubicku a Královehradecku, ale také zákazníci v pražských obchodních domech KOTVA a MÁJ.

Černá Hora: Téměr 2000 hl.desetistupňového piva stočí denně do lahví a sudů zaměstnanci pivovaru v Černé Hoře na Blanensku. Přestože varna pivovaru není právě nejmodernější a byla postavena v roce 1926, vyrobili v ní za prvních šest měsíců roku 1981 více než 61200 hl. žlutého moku a překročili tím plán o 1200hl.

Svět: Reklamy hrají v kapitalistickém podnikání prvořadou úlohu a proto jsou všudepřítomné. Sahají až na....oblaky. V Holandsku se objevila reklama pivovaru Heineken na obloze. Obrázky i text v zelené barvě jsou promítané do výšky 800m pomocí laserových paprsků.

Slovensko: Úspěšní jsou pracovníci pivovaru v Nitře. Od začátku roku již vyexpedovali do zahranicí 17000 hl.piva. Do konce roku ještě vyexpedují 2000 hl. piva do Maďarska a 500 tun sladu do SSSR a NDR.

Kostelec nad Černými lesy: Pivovar nyní patří Středočeským pivovarům n.p. a vaří se jen polotovar, který se vozí do Velkých Popovic. Pivovar se bude rušit a objekty převezme n.p. Fruta.

Trutnov: Národní podnik Kara Trutnov využívá odpadní kvasnice z pivovaru v Hanušovicích. Po usušení je přidává do krmiva 18 tisíce norků na farmě v Heřmanicích u Jaroměře.

Jeneč: Pár kilometrů od Prahy v obci Jeneč v bývalé restauraci Na Závisti, je umístěna nejmenší stáčírna piva v ČSSR. Zakladatelem bylo JZD a nyní patří provozovna pod Oblastní podnik služeb. Celý provoz-stáčení mytí, nákup, prodej a účetnictví mají na starosti 3 lidé. Pro plnění je používán šestitryskový plnič vyrobený firmou Eduard Štefan v roce 1942, který celou dobu pracuje bezporuchově. Maximální kapacita stáčírny je 6000 lahví za 10 hodin. Denně se stáčí 4 až 10 hl.piva, převážne 10% Staropramenu a o vánocích i 12% ležáku.V minulosti se stáčel i 10% Gambrinus. Stáčírna zásobuje lahvovým pivem nejen obyvatele Jenče, ale i okolní JZD a i náhodné cestující, tuzemce i cizince.

Fotogalerie:

novopacký pivovar se ztrácí v náletové zeleni
#1 - novopacký pivovar se ztrácí v náletové zeleni

expedice piva v pivovaru Golčův Jeníkov
#2 - expedice piva v pivovaru Golčův Jeníkov

stará varna v pivovaru Ostrava
#3 - stará varna v pivovaru Ostrava

kácovský pivovar zdevastován a odsouzen k demolici
#4 - kácovský pivovar zdevastován a odsouzen k demolici

varna v Protivíně
#5 - varna v Protivíně

varna pivovaru v Brně
#6 - varna pivovaru v Brně

na pivovarském dvoře ve Strakonicích
#7 - na pivovarském dvoře ve Strakonicích

nakládka piva ve Strakonicích
#8 - nakládka piva ve Strakonicích

brána pivovaru v Českém Krumlově
#9 - brána pivovaru v Českém Krumlově

Komentáře: 11      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie HISTORIE:
Klasické české hospody

Příbuzné odkazy
Více z kategorie HISTORIE
Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.6
Hlasů: 9104

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT