Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Lipský Gose

ZAHRANIČNÍ
5. 2. 2008 23:03 autor: tomas
Čtenářů: 5016 | Fotogalerie
Komentáře: 1
Jedním z nejzdařilejších a nejzajímavějších návratů skoro zapomenutých značek a stylů piva na trh, se za poslední roky určitě stal znovuvařený styl piva Lipský Gose. Jedná se čistě o regionální záležitost jednoho města, ale to tomuto pozoruhodnému pivu na zajímavosti vůbec nic neubírá.

Velmi osvěžující ostré svrchně kvašené pšeničné pivo, plné krásně ovocných chutí (4,6% alk.), se charakterem blíží spíše belgickým pšeničným pivům než berlínským, potažmo jihoněmeckým pšeničným pivům.

Hlavní odlišnost od klasické německé produkce tkví v použití koriandru a soli, tudíž pivo neodpovídá tradičnímu německému zákonu o čistotě piva. Mimo to se dříve lišilo i spontálním kvašením v sudech a dokvašováním v lahvích s typickým vysokým úzkým hrdlem připomínajícím lahve Brandy, kam se ještě vkládala místo korkové zátky zástrčka s kvasnicemi zaručující ještě sekundární kvašení.

Obvyklé bylo v minulosti dodávání rozkvašeného piva Gose z pivovaru do hostinců. Ve sklepech hospod v sudech s dírou, aby mohly utíkat ještě aktivní kvasnice. Když už se kvašení zpomalilo a z díry ze sudu už kvasnice neucházely, bylo to pro hospodského signálem, že je pivo připraveno k výčepu. Na hospodském tedy bylo odhadnout správný čas dokvašení piva a připravenost piva k čepování. Dobu dokvášení určovalo více faktorů, ponejvíce pak venkovní teploty, kdy v létě mohlo pivo nešťastným hospodským i zoctovatět. Konečné výsledné pivo tedy spočívalo na hospodském, který sám mohl nabízet pivo v různé fázi dokvašenosti a nabízet či míchat jednotlivým svým stálým hostům pivo přesně podle jejich chuti.

Ve finále se tedy jednalo o způsob výroby blížící se spíše vzniku belgického lambiku.

Pivo Gose (http://www.gose.de) jak už název napovídá pochází původně z německého města Goslar a patří k vůbec nejstarším typům piva na světě. Podle legendy už císař Otto III v roce 996 měl Gose pivo pochválit.

Nejstarší doložená zmínky pochází z roku 1332, kdy měl klášter Ilsenburg pivo Gose a i jiná dobrá piva dodávat.

Pivo původně vařené ve městě Goslaru se pro svou širokou oblibu poté vařilo na mnoha místech a v 19.století se stalo velmi populární právě v Lipsku. Na přelomu 19-20.století bylo hlavním pivem veletržního města a bylo předmětem různých oslavných písní, básní a historek.

V té době se vařilo v nedalekém městě Döllnitz v novém pivovaře, který disponoval dostatečnou kapacitou k uspokojení poptávky.

Ze své podstaty pivo z omezenou dobou trvanlivosti bylo vždy i přes velkou poptávku dodáváno do omezeného počtu hospod. Vybraných hospod , které mohly zaručit ,že pivo bude vždy v perfektním stavu. Gose bylo synonymum pro Lipské pivo. Nikdy se však nestalo masovou záležitostí a nikdy nebylo vzhledem k vyšší ceně pivem pro každodenní popíjení.

Úpadek nastal během 2. světové války kdy se tak jako i jiné pivovary pivovar v Döllnitz zavřel. Po válce v roce 1949 bylo vaření piva Gose přesunuto přímo do Lipska do malého pivovaru Wurzler a pivo dodáváno už jen do pouhých 18 hospod. V éře NDR i po zestátnění velkých pivovarů některé malé pivovary dál fungují v soukromých rukou a tak výroba v malém pokračuje až do roku 1966 , kdy končí smrtí majitele a tudíž i koncem pivovárku. Receptura předávaná z generaci na generaci sládků tak upadá v zapomnění.

Státní pivovary v té době už nemají sebemenší zájem na výrobě v té době už okrajového speciálního piva v malých výstavech a tak vaření Gose definitivně končí a stávající odběratelé jsou odkazováni jen na lehce podobný typ pšeničného piva-Berliner Weisse.

Dlouhá léta se potom zdálo, že pivo Gose už zůstane jen legendou a ztracenou pivní kuriozitou až se v polovině 80tých let jeden lipský osvícený hospodský a pivní nadšenec jistý pan Goldhann rozhodl vrátit pivu Gose zašlou slávu. S obnovením jedné staré Gose hospody se rozhodl obnovit i Gose styl.

Bohužel žádný z místních státních pivovarů zaměřených tehdy výlučně na pilsenery neměl o malé várky speciálu zájem a tak první pokusné várky probíhaly ve východoberlínském pivovaru Schultheiss.

V roce 1986 mělo tedy Lipsko opět Gose i když v pouhé jedné hospodě.

Berlínský kolos samozřejmě neměl o dlouhodobou stabilní výrobu tak malého množství piva zájem a tak radost netrvá dlouho a pokračuje až po pádu berlínské zdi a uvolnění poměrů, kdy p. Goldhann kupuje malý pivovar v Dahlenu.

Začátek 90tých let však ve východním německu ještě nebyl tou vhodnou dobou pro speciální druhy piva. Vaření Gose se nevyplácí a v roce 1995 končí. Nová a zdá se už definitivní éra nastává až v roce 1999 vznikem malého restauračního pivovaru Bavorské nádraží, kde vaření Gose opět pokračuje.

BAVORSKÉ NÁDRAŽÍ

Pivo v tomto případě neputuje v nějaké pasterované, sterilizované či jiné úpravě někam daleko za pivaři, ale pivař chtějící ochutnat musí za pivem do místa vzniku.

Konkrétně tedy do Lipska, nedaleko centra na bývalé vlakové nádraží, které hostí skvostný pivovárek.

V Bavorské nádražní hospodě tedy nejsme, ale na nádraží ano. V okolní panelové pustině vyčnívají tak trochu jako pěst na oko hezké jako zázrakem dochovalé nepřehlednutelné původní klasicistní budovy menšího koncového nádraží, které už dávno neslouží svému účelu. Na nástupišti sice stále staví S-bahn a nyní je současně i zahloubáván pod zem, ale výpravní budova je od roku 1999 sídlem malého pivovaru.

Pivovar Bavorské nádraží (http://www.bayerischer-bahnhof.de) na Bayerische platz 1 je malý restaurační pivovar o několika místnostech,sálech a letní zahradě, který už si za nedlouhou dobu existence získal popularitu a nejvyšší postavení na Lipské pivní mapě. Zaváží Gose pivem v sudech i další Lipské hospody, ale to nejlepší místo k ochutnání Gose je právě tady.

Parádní původní interiéry čekáren předělané na restauraci, hospodu i pivní bar, plné různých železničářských propiet a pohodový vstřícný personál. Je na co koukat a co ochutnávat. Nefiltrovaný velmi dobrý pils, klasický weizen, schwarzbier, na podzim i bock a hlavně největší lákadlo, úžasný Gose. Třetinka za 1,9 a půllitr za 2,9 euro je na místní cenové poměry ještě v normě. Jediným mínusem je lahvové pivo.

Kdo si tak chce zakoupit Gose i jako suvenýr domů je odkázán jen na sice exkluzivní, ale předraženou 0,75l lahev za 9,90euro.

Sečteno. Skvělé místo které nelze nedoporučit !!!

Fotogalerie:

pivovar Gose
#1 - pivovar Gose

pivovar Gose
#2 - pivovar Gose

pivovar Gose
#3 - pivovar Gose

zahrádka pivovaru Gose
#4 - zahrádka pivovaru Gose

zahrádka pivovaru Gose
#5 - zahrádka pivovaru Gose

pivovar Gose
#6 - pivovar Gose

pivovar Gose
#7 - pivovar Gose

pivo Gose
#8 - pivo Gose

fghfh
#9 - fghfh

pivo Gose
#10 - pivo Gose

varna
#11 - varna

pilsner
#12 - pilsner

pivovar Gose
#13 - pivovar Gose

pivovar Gose
#14 - pivovar Gose

Komentáře: 1      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie ZAHRANIČNÍ:
Saské Švýcarsko pivním pohledem

Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.2
Hlasů: 1782

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2019 | Provozováno na RS MAXSOFT