Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Únětický pivovar

DOMÁCÍ
4. 7. 2011 00:00 autor: tomas
Čtenářů: 25278 | Fotogalerie
Komentáře: 2
Nebyla to výprava za vykopávkami, ani návštěva kulturního zařízení Kravín, co mě v poslední době již dvakrát přivedlo do vesnice za severním okrajem Prahy.

Důvodem byla událost těžšího kalibru z kategorie malých českých zázraků, čímž nemyslím nic jiného, než obnovení únětického pivovaru po 60 letech.
Původně interní zpráva od vedoucího nejmenovanné nuselské provozovny, hovořila o jakýchsi nadšencích plánujících obnovení pivovaru v Úněticích, sondujících při tom možnosti odbytu svého piva i v pražských hostincích, přičemž nebylo tenkrát úplně jasné, kdy by k tomu mělo dojít a o jak velký pivovar by se mělo jednat. Skutečnost, která nastala začátkem letošního června, však předčila očekávání ať už rychlostí s jakou se celý projekt podařilo rozběhnout a i tím, že se jedná o regulerní malý regionální pivovar, neboť podobných nových průmyslových pivovárků je v republice zatím poskrovnu, narozdíl od stále se rozšiřující řady restauračních pivovarů.
Pan Štěpán Tkadlec coby ředitel pivovaru a iniciátor celého projektu údajně tak dlouho jezdil kolem bývalého únětického pivovaru, až se ho vloni na podzim rozhodl s pomocí investorů koupit a po cca 9 měsících pokřtil se spolutvůrci nového piva a místním starostou panem Vytiskou první sud Únětického. Ke znovuzrození nového piva přizval zkušeného pivovarského barda Vladimíra Černohorského, který má s podobnými rozjezdy nových pivovarů bohaté zkušenosti ze svých častých zahraničních misí a do budoucna by měl zůstat jakýmsi garantem kvality. Dál už bude vařit mladý sládek nebo přímo pan ředitel, jež prý piloval své sládkovské řemeslo při studiu VŠCHT před mnoha lety v Chýni a nutno říci, že laťka nastavená sládkem Černohorským je opravdu vysoká. Jak světlá desítka (sílou spíše jedenáctka), tak i dvanácka jsou piva par exellence svého druhu, hutná, chlebnatá, velmi pitelná, u kterých postrádám už jen černě orámované varování ministra zdravotnictví, protože jejich pití může lehce způsobit závislost.

Vařeno dle reinheitsgebot jen z plzeňského sladu z Kounic s přídavkem barvícího sladu ze sladovny Weyermann (kounická sladovna tyto speciální slady prodává), žateckého chmele a vody z místního řádu. Ještě během léta se počítá s uvařením tmavého piva, na které je již připraven slad a výhledově dojde snad i k příležitostnému vaření silnějších piv, ale ne svrchně kvašených, protože na to zatím nejsou vhodné technické podmínky, zejména oddělená spilka.  Kompletní technologii dodala na klíč brněnská firma Destila, jež má bohaté zkušenosti s výstavbou pivovarů podobné kapacity zejména v Rusku a tamních okolních končinách. Výrobní proces je plně automatizovaný včetně takových vychytávek jako je zpětné použití brýdových par vznikajících při vaření piva, což má za následek to, že pocestnému už pivovar zdálky nijak nevoní, ale to už je daň za pokrok a úsporu energií. Ruční manufaktura nastává při stáčení piva do sudů (30 a 50l), dárkových dvoulitrových patentních lahví a PETlahví (ano, i zde, bohužel...). Pro odběratele nemající podmínky k čepování nefiltrovaného piva lze pivo samozřejmě i filtrovat na křemelinovém filtru. Varna s obsahem várky 25 hektolitrů má roční kapacitu až 15.000 hl, ale spilka a ležácké CK tanky jsou dimenzované zatím na ročních 6.000 hl piva, což do začátků stačí.

Za bratru několik desítek milionů korun (včetně koupě areálu budov a pozemku) tak vznikl profesionály vedený pivovar (který má mimo jiné i svou tiskovou mluvčí) o kterém ještě uslyšíme a ve kterém se o odbyt piva strachovat moc nemusejí i díky místu, protože nejsou jen u Prahy, což samo o sobě usnadňuje odbyt piva, ale Únětice s okolím kulturně celkem žijí, děje se dost akcí, kde se pivo může objevit na čepu a i samotný pivovarský dvůr se stodolou je novým místem pro pořádání kulturních akcí, kterých je naplánováno na letošek celá řada. V tom tkví kouzlo a potenciál starého pivovarského areálu, protože nějaká moderní výrobní hala v průmyslové zóně, by nebyla pro tyto účely tím pravým místem ořechovým. Díky jistému spříznění duší a nejspíš konexím akčního pana starosty Vytisky, tak například pokřtili a popřáli pivovaru Alles Gute sklepáci Milan Šteindler s Davidem Vávrou a další.

Prvotní křest piva na dvoře pivovaru se přes drobné vady na kráse (počáteční fronta na pivo, nedostatek půllitrů alias čepování do kelímků nebo sezení na ostrém slunci-později dešti) nesl ve znamení pohody, probíhaly prohlídky pivovaru, běžel kulturní program ve stodole a sládek s ředitelem stihli toho dne mimo jiné ještě křty piva v budoucích významných odbytištích piva, zejména pak v půvabné roztocké hospodě Zvířátka, kde se Únětické utká o pozornost konzumenstva s pivem černohorským (shoda jména sládka je opravdu čistě náhodná) nebo na hřišti v Tuchoměřicích, kde poměří síly s Gambrinusem.

Při mé druhé návštěvě v líném sobotním odpoledni o 14 dní později už u venkovních, z velké většiny cyklisty obsazených lavic, nechyběly slunečníky a fungoval pivovarský výčep na sladovnickém humně s drobným hospodským občerstvením (jako třeba utopeci, nakládaný hermelín, tlačenka, atd.), kde by se měly nabízet drobné pohostinské služby po instalaci topení i v zimě. Zatímco po prvotním křestu jsem zakončoval den s kamarádem a jeho kamarády s Únětickou dvanáctkou u Zvířátek ve společnosti tamních živých maskotů kozy, králíků a morčat, tak při druhé únětické misi jsem minul Starosuchdolskou hospodu za Kozími hřbety, kde nepěknou vývěsku Gambáče doplňuje již hezká únětická pivní retro cedule, abych skončil ve zmíněných Tuchoměřicích na hřišti, nesledujíc nějaký místní Slavoj, ale opětovně testujíc únětickou dvanáctku (dumal jsem nad tím, čím to, že v pivovarském výčepu bylo toho dne stejné pivo trochu tmavší barvy a chutově trochu méně výrazné) a desítku. V době mé návštěvy sice místní obyvatelstvo holdovalo převážně pivu původem z Plzně, ale myslím, že zde bude brzy platit více než kde jinde rčení všeho do času.  Poměr cena-výkon hovoří jasně pro blízký pivovar.

V Úněticích momentálně vzniká v budově u kostela muzeum místní kultury doby bronzové, ale já jsem přesvědčen o tom, že do Únětic za potok budou lidi mířit v hojné míře spíše za jinou kulturou...


http://www.unetickypivovar.cz/
http://www.zviratka.eu
http://www.starosuchdolska.cz/

Fotogalerie:

únětická kultura v pivovaru
#1 - únětická kultura v pivovaru

pivovarští s prvním sudem Únětického
#2 - pivovarští s prvním sudem Únětického

při křtu s panem starostou
#3 - při křtu s panem starostou

výčep na sladovnickém humně
#4 - výčep na sladovnickém humně

pan ředitel za výčepem
#5 - pan ředitel za výčepem

pivní dopisovatel při kontrole sladu
#6 - pivní dopisovatel při kontrole sladu

počítačem řízená varna
#7 - počítačem řízená varna

řádně dokumentována
#8 - řádně dokumentována

přední pivní badatelé kontrolují spilku
#9 - přední pivní badatelé kontrolují spilku

pivko připravené na cestu
#10 - pivko připravené na cestu

po stočení z tanků
#11 - po stočení z tanků

dárková retro lahev
#12 - dárková retro lahev

CK tanky ve sklepě
#13 - CK tanky ve sklepě

fronta u výčepu opadla
#14 - fronta u výčepu opadla

pivovarský dvůr
#15 - pivovarský dvůr

otevřen pro veřejnost
#16 - otevřen pro veřejnost

po 60.letech
#17 - po 60.letech

poklid po počátečním návalu
#18 - poklid po počátečním návalu

 Únětické zlato
#19 - Únětické zlato

polední výheň vystřídal déšť
#20 - polední výheň vystřídal déšť

otevřeno do noci
#21 - otevřeno do noci

i pro cyklisty
#22 - i pro cyklisty

Únětické v hospodě U zvířátek
#23 - Únětické v hospodě U zvířátek

pohoda U zvířátek v Roztokách
#24 - pohoda U zvířátek v Roztokách

Únětická pivní alternativa ve Starosuchdolské hospodě
#25 - Únětická pivní alternativa ve Starosuchdolské hospodě

Únětická pivovarská chasa svého času
#26 - Únětická pivovarská chasa svého času

pivko na pivovarském dvoře
#27 - pivko na pivovarském dvoře

pivovarský výčep
#28 - pivovarský výčep

v brzkém odpoledni
#29 - v brzkém odpoledni

Komentáře: 2      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie DOMÁCÍ:
Podzimní sklizeň

Příbuzné odkazy
Více z kategorie DOMÁCÍ
Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.8
Hlasů: 14563

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT