Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Bestia triumphans 2011

DOMÁCÍ
24. 2. 2011 22:45 autor: tomas
Čtenářů: 18904 | Fotogalerie
Komentáře: 29
Je to už rok, co zde byla řeč o bouraných starých pivovarech a na pořadu dne jsou opět špatné zprávy z oblasti vztahu některých firem k průmyslovému dědictví.

Na úvod snad jen trocha naděje, neboť známá loňská mediální kauza roudnického pivovaru bude mít snad optimističtější pokračování. Po posledních komunálních volbách se na radnici dostaly osvícenější osoby, jež se netají tím, že by historický pivovar mohl být zachráněn, pokud se tedy podaří uskutečnit nějaká dohoda ze současným americkým vlastníkem a seženou se patřičné prostředky a dotace, protože na opravu budov, jež se nacházejí po letošní zimě v havarijním stavu (díky barbarskému zničení střech předchozím vedením města) budou třeba osmiciferné částky v korunách.

Vloni to byla také známá kauza pivovaru ve východočeském Vysokém Mýtě, kde do dnešních dnů z celého architektonicky hodnotného pivovaru zbývá už jen smutné torzo. Zdemolované pivovarské objekty nahradil fádní bytový areál, ve kterých byty zejí prázdnotou, protože o ně není mezi kupujícími valný zájem. Je to tak aspoň trest pro developera, u kterého se nějakého citu k odkazu našich předků nedostávalo.

Ve stejném regionu se právě v těchto dnech zakusují bourací kladiva demoliční čety do hodnotné budovy sladovny a varny bývalého chrudimského pivovaru. Jako by situování pivovaru v ulici Obce Ležáku už předem věštilo smutný osud tohoto kdysi výstavného areálu. V již delší dobu záměrně devastovaném areálu se ještě před cca dvěma lety konaly pivní slavnosti za účasti několika menších pivovarů a tak to tenkrát vypadalo, že má vlastník objektu k pivovarnictví, potažmo k historickým budovám aspoň minimální vztah. Opak je bohužel pravdou a současnost to ve vší syrovosti dokazuje. Z historického pivovarského areálu zbyde jen unilitárně opravená budova bývalé spilky ve která se nachází fitness studio a pofiderní diskotéka s příznačným názvem Total inferno. Totálním peklem totiž prochází celý pivovarský areál, kde již zoufale fádní novostavba jakéhosi Regionálního vzdělávacího centra za astronomických 97 milionů korun vyrostla na místě rozsáhlých ležáckých sklepů, architektonicky hodnotné budovy sladovny a varny jsou demolovány aby umožnily vznik parkoviště a truchlivý pohled skýtá i totálně zdevastovaná pivovarská zahrada. Někdejší stavitelé a akcionáři pivovaru při pohledu na současný stav svého kdysi výstavného podniku, se v hrobech neotáčí, ale rotují.

Za celým chrámem zkázy stojí místní firma Futurum vzdělávací institut v čele s jistým Ing. Milanem Jiruškou, jež se zabývá dle své webové prezentace mimo jiné zprostředkováváním dotací z EU (sic!) a vzděláváním nebo školením firem. Opravdu zajímavé, že ani vysokoškolsky vzdělaní lektoři neznají přesný obsah slova konverze a pojem rekonstrukce si pletou s demolicí. Velmi smutný je fakt, že na tuto "rekonstrukci" pivovaru (reálně demolici) přispěla i Evropská unie neuvěřitelnou částkou ve výši bezmála 45 500 000,-kč, za kterou by se dal celý areál bývalého pivovaru bez velkých problémů skutečně zrekonstruovat. S podivem je i to, že místní památkáři nebijí na poplach (zřejmě řeší jiné záležitosti než ochranu památek) a lokální média taktně mlčí.

Druhá Jobova zpráva pochází ze severních Čech, kde to i díky historické vykořeněnosti obyvatel není s nějakou ochranou industiálních památek nikterak slavné. V socialisticky bezohledné honbě za uhlím vzalo za své celé město Most včetně architektonicky výstavného pivovaru v historizujícím slohu, z povrchu zemského zmizelo i městečko Prunéřov, kde místní pivovar vařil pivo ještě v 60.letech nebo zmizela kompletně vesnice Nové Sedlo nad Bílinou i s Lobkowiczkým pivovarem. Naprosto zbytečně byl zároveň v 80.letech zbořen i teplický pivovar postavený ve stylu okázalé německé průmyslové neorenesance (sladovna byla zdemolována teprve nedávno) a nepochopitelné barbarství pokračovalo i po revoluci např. v Kadani, kde vcelku zachovalé budovy bývalého pivovaru nahradil diskontní supermarket nebo v Jirkově, kde na místě působivých, byť zchátralých pivovarských budov vyrostl krabicioidní supermarket Tesco.

Aktuálně bijme na poplach v Chomutově, kde se začínají demolovat architektonicky cenné budovy bývalého Měšťanského pivovaru, jež byly ještě za předchozího vlastníka opravovány a donedávna sloužily jako skladové prostory několika firem. Zůstává trochu rozum stát nad tím, že budovy varny, chladného hospodářství a správní budovy vyvedené ve stylu průmyslové secese počátku 20. století, nejsou památkově chráněné.

Současný majitel pivovarského areálu, místní firma Multitechnik spol. s r.o. (v niž figuruje i vlivná persona severočeské ODS a někdejší primátor města Alexandr Novák, jež byl zatím nepravomocně odsouzen k pokutě a vcelku směšné podmínce za přijetí úplatku ve výši 40 milionů korun při prodeji plynárenské firmy) areál postupně ubourává a má s ním nepříliš povzbudivé plány (proslýchá se, že by na uvolněném pozemku mělo vyrůst obchodní centrum a pivovar samotný by měl být zbořen do konce letošního března). V prázdných a volně přístupných budovách řádí sběrači kovů, jež využívají sběrnu situovanou na pozemcích pivovaru. V nedávné době, kdy jsem si ohrožený a před časem i zčásti vyhořelý (budova bývalé pivovarské restaurace) pivovar dokumentoval, tak skupina převážně romských spoluobčanů nerušeně vytrhávala veškeré kovové součásti a měděné kabely ze zdí, kotelna se strojovnou už byla zbouraná, pivovarská zahrada se vzrostlými stromy připravená ke zplanýrování a demolice se začínala dotýkat těch nejhodnotnějších budov. Tak jako v případě Chrudimi je i zde v Chomutově v místních médiích nepochopitelné ticho po pěšině. Proč místní památkáři a představitelé města proti bourání neprotestují, když chomutovský pivovar patří k architektonicky nejhodnotnějším stavbám svého druhu v Čechách.

V Chomutově stojí každopádně za to situaci kolem pivovaru medializovat, protože narozdíl od pivovaru v Chrudimi je tady ještě možnost záchrany a vcelku zachovalé, originální pivovarské budovy jsou k nějaké osvícené rekonstrukci a konverzi více než vhodné. Tedy snad...

 

http://www.rada-severovychod.cz/realizovane-projekty/rekonstrukce-objektu-pivovaru-na-skolici-centrum-a-luzkove-a

(fádní stavba na místě hodnotných pivovarských budov)

Fotogalerie:

celkový pohled na bývalý chomutovský pivovar v únoru 2011
#1 - celkový pohled na bývalý chomutovský pivovar v únoru 2011

budova varny
#2 - budova varny

rumiště na místě strojovny
#3 - rumiště na místě strojovny

ve dvoře už se bourá
#4 - ve dvoře už se bourá

komínu už zmizela kotelna
#5 - komínu už zmizela kotelna

v budově varny
#6 - v budově varny

novodobě přestropená bývalá varna
#7 - novodobě přestropená bývalá varna

zdobný štít budovy chladného hospodářství
#8 - zdobný štít budovy chladného hospodářství

horní část přestropené varny
#9 - horní část přestropené varny

jedno ze sklepních oddělení
#10 - jedno ze sklepních oddělení

spojovací chodba sklepů
#11 - spojovací chodba sklepů

devastace správní budovy
#12 - devastace správní budovy

znak na správní budově
#13 - znak na správní budově

znak na správní budově
#14 - znak na správní budově

v popředí vyhořelá část pivovaru
#15 - v popředí vyhořelá část pivovaru

bývalá pivovarská restaurace
#16 - bývalá pivovarská restaurace

ubourávané sklepní hospodářství
#17 - ubourávané sklepní hospodářství

stromy na původní pivovarské zahradě
#18 - stromy na původní pivovarské zahradě

vyhořelá část pivovaru
#19 - vyhořelá část pivovaru

pohled z ulice
#20 - pohled z ulice

celkový pohled
#21 - celkový pohled

dobová pohlednice
#22 - dobová pohlednice

reklamní pohlednice
#23 - reklamní pohlednice

zpustošené okolí varny bývalého pivovaru v Chrudimi
#24 - zpustošené okolí varny bývalého pivovaru v Chrudimi

fádní novostavba na místě pivovarských sklepů
#25 - fádní novostavba na místě pivovarských sklepů

novostavba nahrazuje pivovar
#26 - novostavba nahrazuje pivovar

pivovar v péči firmy Futurum
#27 - pivovar v péči firmy Futurum

demolice sladovny
#28 - demolice sladovny

demoliční kladiva se zakusují do budovy varny
#29 - demoliční kladiva se zakusují do budovy varny

demolice sladovnického hvozdu
#30 - demolice sladovnického hvozdu

demolice sladovny
#31 - demolice sladovny

zdevastovaná pivovarská zahrada
#32 - zdevastovaná pivovarská zahrada

varnu čeká osud již zbourané sladovny a strojovny
#33 - varnu čeká osud již zbourané sladovny a strojovny

Komentáře: 29      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie DOMÁCÍ:
Podzimní sklizeň

Příbuzné odkazy
Více z kategorie DOMÁCÍ
Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.8
Hlasů: 10373

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT