Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

České pivovary v roce 1994

HISTORIE
23. 6. 2010 22:57 autor: tomas
Čtenářů: 15322
Komentáře: 1
Několik již 16 let starých a dnes již vzpomínkových zpráv převzatých z Pivního kurýra a sběratelského fanzinu Svět piva. Tiskovin, které v době před nástupem internetu patřily vždy jednou měsíčně k prakticky jediným zdrojům pivních informací.

Kácov: Areál starého pivovaru původně určeného k demolici byl firmou Ados během pouhých 7 měsíců přestavěn a uveden do provozu. Firma do rekonstrukce varny, sklepů a dalších provozů vložila 13 milionů korun a první várka byla uskutečněna v červenci roku 1993.Vaří se 10% a 12% světlé pivo a plní zatím jen do KEG sudů. Denní výstav je 20 hektolitrů piva a počítají až s 8000 hl ročně. Kromě okolních hospod pivo dodávají až do Prahy. Přímo v pivovaře mají hospodu Šalandu. Celé vybavení je jedno z nejmodernějších. Používají CK tanky na zakvašování a nerez ležácké tanky. Zbývající část pivovaru se přestavuje na hotel.

Boskovice: Po zrušení pivovaru v Boskovicích v roce 1954 se čtyřicet let pivo nevařilo. V letošním roce vznikla společnost pod názvem Boskovar a za šest a půl měsíce postavila minipivovar. Ředitelem se stal pan Alois Mičian. Kapacita pivovaru je plánována na 4000 hektolitrů piva. Celý pivovar obsluhují 3 lidé. Vyrábí se pod názvem Rabín tři druhy piva a to 10% světlé,12% světlý ležák a 12% pšeničné pivo. Zatím plní lahvové pivo v Jarošovském pivovaře. Pivo se plní do KEG sudů a po uvedení stáčecí linky do provozu přímo v pivovaře i do jedno a dvoulitrových lahví. Dvou litrové lahve budou ve tvaru džbánku.

Ostrava: Pivovar Ostravar jedná o koupi pivovaru Glubczyke v Polsku, který má 6 sladoven a tři pivovary- v Glubczyke, Niemodlině a Brzegu.V případě koupě počítá s investicemi do jejich modernizace a s více něž dvojnásobným zvýšením kapacity. Vzhledem k tomu, že polské úřady uvalily na dovoz piva do země 150% clo, tak se pivo dovážené od nás stává neprodejným. V pivovaru v Niemodlině dozrává první várka licenčního Ostravaru. Vedení pivovaru zvolilo cestu nejmenšího odporu při pronikání na polský trh. Ostravar poskytl kompletní technologický postup včetně kvasinek. Počítá se s výstavem 60-80 tisíc hl. piva a v budoucnu až 300.000 hl.

Praha: V Pražské Vodičkově ulici se otevírá první pivovar postavený v tomto století v hlavním městě. Bude se čepovat 11% kvasnicový nefiltovaný ležák. Vařit se ho má 15 hektolitrů denně.

Březnice: Březnický pivovar chce konkurovat Bavorsku novým pivem Pšeničný Herold. Je to 12% ryze česká kvasnicová dvanáctka. Toto pivo je zakalené a chybí mu typická hořkost. Naši pradědové toto pivo z pšeničného sladu se svrchním kvašením sice již znali, ale v tomto století se u nás nikde nevařilo. Březničtí budou půllitr lahvové dvanáctky prodávat za 8 korun. Točené lze ochutnat v Chodovské Tvrzi na Praze 4. Můžete jej také ochutnat na Václavském náměstí v obchodním domě Krone za fantastickou cenu 10,50 Kč.

Uherský Brod: Pivovar v Uherském Brodě byt prodán vnukovi zakladatele a jmenuje se opět Pivovar Janáček. Pivovar založil v roce 1894 František Janáček. V loňském roce pivovar vyrobil 224.000 hektolitrů piva. V letošním roce bude produkce o něco nižší, protože se snížil export na Slovensko.

Bruntál: Domácí pivo v prášku. Neobvyklou novinku připravila firma Sladovna s r.o. z Bruntálu. Pomocí výrobku této firmy se může každý z nás stát pivovarníkem. Potřebujete k tomu jenom hrnec na vaření, vařečku, nádobu na kvašení a lahve s uzávěrem. A samozřejmě soupravu s názvem Horal. Výrobek obsahuje ve vysušeném stavu sladový výtažek, chmelový extrakt a pivovarské kvasnice.

Plzeň: Pivo Gambrinus vstoupilo jako první značkové pivo z Plzeňských pivovarů do boje o britský trh. První půllitr načepoval hostům majitel soukromé hospody John O Hanlon. Stal se prvním hospodským v Británii, který má ve svém sklepě pivo z Plzně. Nabízí Gambrinus v konkurenci dalších devíti značek anglických a irských sudových piv. V Plzni je dále v přípravě i výroba pšeničného piva.

Tábor: Společnost HBH Tábor s r.o. v čele s panem Tomášem Marušíkem, navázala na tradici vaření piva v Táboře, které bylo ukončeno v roce 1980. Sládek pan David Hoštička vaří chutný chmelový mok zvaný Táborský kalich, světlé 12% pivo, které začal produkovat 15.6.1994. Denní výstav představuje 20 hektolitrů piva, které se stáčí do KEG sudů. Pivo lze ochutnat přímo v pivovarské restauraci, ale i v některých dalších např. Klokotská hospoda, herna Las Tbas a dalších.

Vratislavice nad Nisou: Pivo Premiér původem z Vratislavic na Liberecku začali licenčně vařit v polském pivovaru Lwowek Slaski nedaleko Jeleni Gory. Premiéru Poláci vaří tolik, aby to pokrylo potřebu jejich trhu. Kvalitu piva vařeného v Polsku přímo na místě nepřetržitě sledují zaměstnanci vratislavického pivovaru.

Brumov: Po JZD Štítná se stala novým majitelem pivovaru společnost KAM Komod z Uherského Hradiště. Pivovar nese nový název Soukromý rodinný pivovar a sodovkárna Gerhard. Vyrábí 10% světlou a tmavou,11% světlou a polotmavou a 12% světlou. V posledních dnech vyváží menší množství piva do Ruska, na Ukrajinu a do Rumunska a čas od času i na Slovensko.

České Budějovice: Samson dobývá Ameriku. Po 59 letech putuje českobudějovické pivo opět do USA. Byl uzavřen první kontrakt na 2000 hektolitrů a příští rok se počítá s jeho rozšířením o 10%. Do USA exportuje 12% Crystal, ale i černou desítku pod stejným názvem. Pivo je určeno pro Texas, Floridu, New York, ale i Boston a New Jersey. Celý kontrakt vznikl díky spoluprácí s čechoameričanem Františkem Sudou, který si loni odvezl několik kartonů piva ze Samsonu na výstavu do Las Vegas, kde americkým obchodníkům velmi zachutnalo a rozhodli se jej prodávat.12% Samson se objevuje i v Německu, Rakousku a Anglii.

Chodová Planá: Veškerá pivo v KEG sudech bude od podzimu dodávat pivovar Chodovar v Chodové Plané na Tachovsku. Roční výstav Chodovaru je zhruba 150.000 hektolitrů piva. Do budoucna chystá pivovar sankce proti hospodským, kteří jejich pivo neodborně ošetřují. Podle slov víceprezidenta společnosti M.Císlera se do dvou let s těmito "diletanty" pivovar rozloučí.

Domažlice: Ředitel domažlického pivovaru ing. Václav Špalek národu sdělil, že první várky pšeničného kvasnicového piva se spotřebitelé dočkají na Vánoce. Tento druh piva, oblíbený pro vysoký obsah kulturních kvasinek, jež jsou bohatým zdrojem vitamínu řady B, chce Plzeńský Prazdroj a.s. , pod který domažlický pivovar spadá, uvést na trh na základě zvýšené poptávky. Konzumenti dnes mohou kvasnicové pivo zakoupit z produkce pivovaru Herold a Chodovar. V domažlickém pivovaru se kvasnicové pivo se skvělou pověstí, tehdy nazývané též jako "bílé pivo" vařilo již v 16. století.

Praha: Na 600 milionů korun bylo už proinvestováno v rámci modernizace pivovaru Braník. Roční výstav se vyšplhal na 300.000 hektolitrů piva. Po rekonstrukci se produkce má zvýšit přibližně na 600.000 hektolitrů. V rámci zmíněné modernizace byla v branickém pivovaru postavena nová stáčírna piva do plechovek, která má kapacitu 15.000 plechovek za hodinu. Vlastním zaměstnancům dává pivovar možnost deputátního piva ve výši 40 lahví měsíčně odebraných za výrobní náklady. Branické pivo se dnes vaří dokonce i ve dvou pivovarech ve Vietnamu a vedení podniku perspektivně uvažuje i o uvedení branického piva na čínský trh.

Žatec: Na žatecké dočesné se degustovala piva a jak to dopadlo ? Pořadí v jednotlivých kategoriích: Desítky: Náchod, Holešovice, Vyškov. Jedenáctky: Jihlava, Pardubice, Chodovar. Dvanáctky. Rakovník, Černá Hora, Chodovar. Tmavé desítky. Litoměřice, Louny, Jarošov. Ostatní tmavá piva: Vyškov, Měšťan, Pardubice. V divácké laické soutěži oblíbenosti bylo pořadí: Velké popovice, Žatec a Krušovice.

České Budějovice: Varování před monopolizací českého trhu piva vyslal ředitel Jihočeských pivovarů Petr Fencl. Jihočeské pivovary zatím se vstupem zahraničního kapitálu nepočítají, avšak připouštějí, že by k jeho jednání mohly být donuceny. " Zatím se domníváme, že se české pivovarnictví dokáže rozvíjet vlastními silami" uvedl Fencl. Připustil však, že vstupem anglického Bassu do Staropramenu a zamýšlenou účastí Anheuseru do Budvaru se situace změní. Do společnosti Jihočeské pivovary patří budějovický Samson, třeboňský Regent a protivínský Platan.

Hlučín: Hlučínský starý pivovar po devadesátileté přestávce začal zase vařit pivo. Majitelé Leonard Plaček a Ctirad Sněhota z trosek starého pivovaru vybudovali provoz vskutku moderní. Sládkem zde je, což není v českém pivovarnictví nijak neobvyklé, žena, a to ing. Jana Hajníková. Součástí pivovaru je i restaurant, ve kterém si hosté pomlaskávají nad černým hlučínským ležákem 12%, stejně tak i na světlé jedenáctce.

Hradec Králové: Do pronájmu právovarečným měšťanům byl 1.května převeden pivovar v Hradci Králové. V těchto dnech v něm probíhá zkušební provoz nové varny s kapacitou šesti várek po 315 hektolitrech denně, která nahradí již dosluhující železnou varnu. V blízké době pivovar hodlá přejít na stáčení piva do KEG sudů. V loňském roce činil výstav piva 250 tisíc hektolitrů, což znamenalo pokles proti roku 1992 o 50 tisíc hektolitrů. Okolo 20 procent produkce podnik vyváží na Slovensko, malou část - 1000 kartonů týdně - do USA.

Jarošov: Mezi osm nejhorších pivovarů v České republice se dostal Pivovar Jarošov. Generální ředitel a.s. Pivovary a sodovkárny Brno J.Kmínek proto odvolal tamního ředitele J.Chroustovského. " Pivovaru Jarošov hrozí do konce roku 1994 bankrot. Dosavadní vedení nezvládlo organizaci práce, ztratilo okolní trhy a situace je kritická," konstatoval Kmínek. Pivovar vstoupil do druhé vlny kuponové privatizace. Na kupony připadne 48 procent akcií, 40 procent bude nabídnuto v neveřejné soutěži. Majetek pivovaru činí asi 180 milionů korun. Jeho roční kapacita 350.000 hektolitrů piva je v současnosti využívána zhruba z 50 procent.

Komentáře: 1      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie HISTORIE:
Klasické české hospody

Příbuzné odkazy
Více z kategorie HISTORIE
Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.3
Hlasů: 7171

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT