Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Komentáře článku

Odpoledne U Fleků

DOMÁCÍ
21. 4. 2009 06:00 autor: tomas
Čtenářů: 11557 | Fotogalerie
Komentáře: 12
Pivovar s restaurací U Fleků se stal v porevolučních letech díky své unikátnosti jakožto jediný přeživší malý staropražský pivovar chtě nechtě turistickou atrakcí prvního řádu kam především i díky vysokým cenám zavítá český pivař spíš náhodou a do tamní restaurace se chodit odnaučil, narodíl od minulosti, kdy byla restaurace každodenním útočištěm okolních štamgastů, studentů, umělecké bohémy či obchodníků.


Přidat komentář     Zobrazit článek
Položky označené symbolem * musí být vyplněny, jinak nebude příspěvek zapsán.
Jméno*  
Text*
Kód z obrázku:*Security Image
Od: soarrigrave-online
27. 1. 2010 04:03
to, co jsem hledal, diky
Od: Jiri.J
25. 4. 2009 19:23
Jj ...a taky vlastní sladovničky. Pamatuji, jak staří pivovarští vzpomínaly na doby, když se slad dělal v pivovaru a mohli si kontrolovat a pohlídat jeho kvalitu. To dnes taky pomalu, ale jistě umírá.
Od: tomas
24. 4. 2009 16:00
S tou infikací mladiny mně to právě U Fleků taky napadlo (přeci jen centrum Prahy, smog, prach, ptáci....)a ptal jsem se na to. Prý to ale není až takový problém, horká mladina si s bakteriemi celkem poradí i když úplně sterilní jako v nerezový uzavřený kádi to nebude. Práce s tím byla určitě větší, to je jasný. Stejně jako dřív s dřevěnýma sudama, ledováním....
Od: Jiri.J
24. 4. 2009 15:32
Asi by se ještě pár pivců našlo ve Francích, ale když jsem nakoukl i do takových pivovárku, na první pohled "na spodnutí", tak tam mají už všude moderní chladič. Škoda to je, to bez debaty, ale asi kolem těch štoků musela být dost náročná práce (údržba, pklid) a pak to riziko infikace mladiny... Před dvěma lety to měly i v Br. Schnaid. Je to, ale fakt škoda a souhlasím, že to musela být romantika. KOuřící mladina, hm...
Od: tomas
24. 4. 2009 14:53
No já myslel právě ty komunální pivovárky v horním falci. Tam ještě štoky 100% používají. O jiných nevím. Stejně je to škoda, že to vymizelo. Přijde mi to jako nejmagičtější část výroby piva. Když se ta mladina rozleje do těch van, všude je pára a vůně...
Od: Jiri.J
24. 4. 2009 13:34
Obávám se, že i v Bayern jsou již chladící štoky minulostí. Já vím bezpečně jen asi o 4 pivovarech, z toho dva komunální. Jinak jsem viděl klasické chladiče mladiny i v takových prastarých krcálcích. V Belgii je to u výrobců lambiců standard. Důvod je ten, že mladina se navíc infikuje mikroorg. z ovzduší a dochází následně k spontánní fermentací. Nejhezčí štoky jsem viděl v pivovaru Van Honsebrouck v Igelmunsteru Obrovský bazének v jakési věži vysoko nad pivovarem, celé otevřené... Jinak si myslím, že v Belgii je to už taky minulost (ani trapisti to neužívají).
Od: Luděk
23. 4. 2009 11:41
Jasně, s tím předpokládaným výstavem bych to taky asi viděl na 2-3 hospůdky. Líbila by se mi 1 v Praze a 1 někde v okolí Broum - třeba ve Zbiroze :-)
Od: tomas
22. 4. 2009 22:52
to Luděk: Ono jde taky o tu roční kapacitu pivovárku. S max. 800 hl. piva může zásobit tak 4-5 hospod? Možná ani to ne. Druhá věc je prodejní cena piva v hospodě na vesnici. Když si odmyslím léto a cyklisty, tak kolik třeba v Broumech dá místní pivař v hospodě za pivo? Hádám, že přes 25,-Kč určitě ne a nevěřím tomu, že by se zrovna p.Matuška se svým předpokládám dobrým a poctivým pivem cenově podbízel a konkuroval cenou Géčku, nebo co tam v hospodách točí.
Od: tomas
22. 4. 2009 22:40
to pumpescu: Ale jo, máte pravdu. Jediný určitě není. Malinký štok jsem viděl třeba i v Dětenicích. To jsou ale novodobý retro záležitosti(díky za ně). Původní echt štok je právě ale jen U Fleků a u pár komunálních pivovárků kousek za hranicema v Bavorsku plus možná někde v Belgii. Tu mám zatím neprozkoumanou, takže nevím přesně. Snad v Cantilonu v Bruselu používají taky ještě štok.
Od: pumpescu
22. 4. 2009 22:07
musim podotknout, ze dalsi funkcni chladici stok je v mini u Medvidku..
Stránky : 1 2 >>
Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek uživatele, který v diskusi použije vulgární slova a společensky neúnosné výrazy.
  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT