Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Pivní rok 1993

HISTORIE
24. 10. 2008 22:11 autor: tomas
Čtenářů: 17620 | Fotogalerie
Komentáře: 0
Optimistická doba smělých plánů, vysokých a mnohde už dodnes nepřekonaných ročních výstavů, přehnaně velkorysých rekonstrukcí v pivovarech, které později mnohým zlámaly vaz a a také doba plánů mnoha nových pivovárků. Jen menší část minipivovarů byla nakonec skutečně realizována, některé trochu předběhli svoji dobu a často neměli většinou dlouhého trvání. Jinde zůstalo jen u plánů.

Brno: Pivo se nově vaří v Brně-Králově Poli kde firma Fikar a Halouzka otevřela pivovárek v licenci německé firmy HBH. Hosté v restauraci mohou skleněným průhledem sledovat jak se pivo vaří. Z žateckého chmele, sladu z Rajhradu a vody brněnského vodovodu se denně vyrobí 20hl. Kvasnice dodává firma HBH. Pivo se dodává i do Kuřimi, Tišnova, Hodonína a Blanska.

Pacov: Z kulturního nedostavěného domu bude pivohotel s vlastním pivovarem, který dodají pacovští strojaři. Bude mít kapacitu 3-10000 hektolitrů a bude-li zájem až 20000 hl. V objektu bude sál, dvě restaurace a víceúčelový sál.

Nový Jičín: Od začátku července je v provozu hostinský pivovárek v Novém Jičíně a nese název Národní dům, podle dřívější restaurace. Majitelem je a.s.Transcoop. Pivovárek obsluhují 2 sládci, které je možné vidět při práci přes skleněnou výplň od stolů. Vaří se světlá i tmavá dvanáctka, světlá desítka a chystá se i kvasnicové pivo. V možnostech podniku je produkovat až 40hl.denně.

Tábor: Po více než desetileté přestávce by se mělo od jara příštího roku vařit v Táboře opět pivo. Denní výstav by neměl přesáhnout 20hl. a mělo by jít o světlou dvanáctku a černé kvasnicové.

Skalice: Ještě letos ve Skalici u České Lípy začnou výkopové práce na stavbě nového pivovaru. Bude stát v centru obce a do provozu by měl být uveden v průběhu příštího roku. Investorem je údajně jeden pražský hudebník, technologie je z Belgie, ale vařit se má typické české pivo .

Hlučín: Celých 89 let museli čekat obyvatelé města Hlučín na obnovu výroby místního piva. První várka byla dokončena v červnu a nyní je možné ochutnat 11% a 12% světlý ležák. Denně se vaří 45 hl.piva. Většinu výrobních operací řídí počítač a technologii dodaly italské francouzké a české firmy.

Místo sládka přijala ing.Jana Hajníková. Je to první štace, ale v pivovarnictví dělám 16 let. Čas ukáže jestli jsem dobrá. Staronový hlučínský ležák bude ještě říznější až se bude vařit z vody obnovené místní studny.

Rudník: Následující obecní volby hodlají v Rudníku na Vrchlabsku po čtyřiceti letech spláchnout místním pivem. Rekonstrukce někdejšího zámečku Albrechta z Valdštejna , kde se později vařilo pivo má začít ještě letos. Půjde o malý pivovar s produkcí do 10000 hl.speciálního dvanácti až osmnáctistupňového piva, stáčeného hlavně do malých soudků dárkového balení. Projekt také počítá se stylovou pivnicí a ubytovacím prostorem. Staví akc.společnost Kraft, kam obec Rudník vložila nemovitost za 3,5 mil. korun. Dalším akcionářem je pražská firma Resvo.

Vyškov: Pivovar Vyškov v dnešní době vyrábí 130000 hl.piva a započatá rekonstrukce má navýšit kapacitu až na 200000 hl. Vyrábí se světlá 10%,11% Džbán, 11% tmavá Havran, 12% světlý Březňák a nízkoalkoholové pivo Bira na export do Švédska.

Brno: V Brně byl již dokončen nový minipivovar v Jakubské ulici. Patří panu Vladimíru Honkovi, který ho vybudoval nákladem 31 mil.korun. V objektu je umístěna i restaurace a hotel. Kapacita pivovaru je asi 7,5 - 8 tisíc hektolitrů ročně a nese název Pegas.

Golčův Jeníkov: Pivovar zrušený v roce 1988 byl letos opět uveden do provozu. Firma HE-MA zde plánuje vařit až 50000 hl.ročně pod tradiční značkou Forman.

Hradec Králové: Konkurencí byť malou pro proslulého Hradeckého Lva se stane zanedlouho minipivovar budovaný v restauraci u Zezuláků v Hradci Králové.Klášterec nad Ohří. Firma Lipko zakoupila objekt po okupačních sovětských jednotkách a hodlá zde vyrábět limonády a samozřejmě i pivo. Stavební úpravy již byly zahájeny.

Nové Hrady: V Údolí, místní části Nových Hradů by měl být obnoven starý pivovar firmou Skloform a.s.Nová Ves nad Lužnicí. Pivo by se mělo začít vařit v roce 1994.

Praha: Ani Praze se nevyhne obnovování starých pivovarů. Mimo jiné se uvažuje o obnovení výroby U Svatého Tomáše (zrušen v roce 1950) a Vysočanech (zrušen 1915).

Rýmařov: Město Rýmařov zakoupilo objekt starého pivovaru zrušeného v roce 1900 a ve spolupráci s firmou Pivo Praha hledají podnikatele, který by do obnovy vložil finance. Záměr je doplnit objekt o hotel a pivovarskou hospodu.

Staňkov: Pivo ze Staňkova kdysi chvalně proslulo. Vařilo se tu do roku 1980. Uvažuje se o obnovení zdevastovaného pivovaru a zahájení výroby piva.

Stonava: Ve Stonavě plánují nový pivovar za účasti rakouských pivovarníků, města Karviná a OKD,a.s.

Jilemnice: O zrušený pivovar v Jilemnici je velký zájem. Hraběti Harrachovi sice vrácen nebyl, ale o obnovení piva je zájem. Projektová studie je již vypracovaná.

Škvorec: Ve Škvorci u Prahy, kde se pivo vařilo do roku 1924 zakoupili zchátralý projekt bratři Březovští a chtěli by zde do několika let vyrábět až 100000 hl.ročně.

Teplá: V restituovaném klášteře v Teplé plánují místní premonstráti obnovit starý pivovar a zřídit při něm i gastronomické muzeum. Pivo se v Teplé vařilo do roku 1949.

Šluknov: V oblasti Šluknova přibude místnímu zásobovateli, pivovaru Děčín možná konkurence. Byla založena firma Pivovar Šluknov, komanditní společnost, která dává dohromady kapitál na rekonstrukci starého zaniklého pivovaru (vařil do roku 1977) a výroby piva ve výši cca 30000 hl.ročně.

Fotogalerie:

etikety
#1 - etikety

etikety
#2 - etikety

etikety
#3 - etikety

etikety
#4 - etikety

etikety
#5 - etikety

etikety
#6 - etikety

etikety
#7 - etikety

etikety
#8 - etikety

etikety
#9 - etikety

etikety
#10 - etikety

etikety
#11 - etikety

etikety
#12 - etikety

etikety
#13 - etikety

etikety
#14 - etikety

etikety
#15 - etikety

etikety
#16 - etikety

etikety
#17 - etikety

etikety
#18 - etikety

etikety
#19 - etikety

etikety
#20 - etikety

etikety
#21 - etikety

Komentáře: 0      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie HISTORIE:
Klasické české hospody

Příbuzné odkazy
Více z kategorie HISTORIE
Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.3
Hlasů: 7474

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT