Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Hospody v ráji

DOMÁCÍ
3. 9. 2008 00:00 autor: tomas
Čtenářů: 15826 | Fotogalerie
Komentáře: 8
Jak už říkal klasik. Proč dobývat severní ledové točny, když na Kokoříně je taky krásně. Na kokořínsku, půvabném to kraji pískovcových skal, malebných zapadlých vesniček, lesů a temných strží, není rozhodně nouze o různé pěkné občerstvovny a hospůdky.

Zmlsaného pivaře, pravda, výběr piva rozhodně neuspokojí, ale při nějaké fyzicky náročnější tůře přijde i jindy opovrhované pivo nějaké té obligátní značky celkem vhod a svůj úkol prostého ubíječe žízně splní.

Dnes jsou tedy hospody regionu spíše v područí nadnárodních pivních značek, ještě nedávno před tajemstvím opředenou rekonstrukcí, rajónem i piva podkováňského a v dřívějších dobách i piva třeba liběchovského, vidimského nebo lobečského.

V hezké vísce Šemánovice, je nejen bývalá hospoda U Límanů, kam chodíval na jedno nikdo jiný než sám velký Jára Cimrman osobně, ale v bývalém vepříně, který kdysi projektoval začínající architekt, jistý Pavel Bobek, i pěkná hospůdka pana Ondřeje Suchého Nostalgická myš. Hezké místo s venkovním posezením, bohužel jak jinak než s morem českého pivovarnictví alias desítkou Gambrinusem. V osadě Truskavna, kde už asfaltka končí, je i hospůdka s pensionem v krásně opravené staré roubené usedlosti s Prazdrojem a lepší to s pivem není ani v blízké Dobřeni, půvabné roubenkami poseté vísce na hraně hlubokých strží s pěknou roubenou hospůdkou, kde je prozměnu zbylé portfolio českého pivokombinátu v podobě Prazdroje, 11% světlého Kozla a na kokořínsku trochu mimozemsky působícího Radegasta.

Větší koncentrace hospůdek je i v okolí tajemstvím opředeného hradu Houska. Do dvou hospůdek pod Houskou ve vísce Roveni, nebo pěkné cyklistické zahrádky v Blatcích, bohužel dorazit taktéž pivní mor původem z Plzně, proti kterému je zatím v čechách stálý nedostatek účinných protilátek.

Vystoupat do prudkého krpálu na rozcestí pod Houskou, znamená spočinout před malou, ale snad nejhezčí hospůdkou v okolí. Půvabná malá pivní útulna Na konci sil, vzniklá na místě nešťastné smrti nevlastního syna bratrance Járy Cimrmana, je přesně tím místem ze kterého se těžko odchází. I když 11% světlá asi není oproti třeba 12% úplně nejlepším svijanským pivem, v okolní pivně lehce jednotvárné nabídce je příjemnou a vítanou změnou. Příjemná útulná hospůdka s letním venkovním posezením, která nemohla dostat příznačnější název si svojí domáckou přívětivostí získá každého.

Oproti poklidným vesničkám kde se zastavil čas, je několikakilometrový Kokořínský důl přeci jen turisticky o něco málo rušnějším místem. Asi nejznámější, před pár lety nově rekonstruovaná hospoda s pensionem V Ráji ve stejnojmenné osadě, má na čepu 11% Zlatopramen, Prazdroj, tmavého desítkového Březňáka a dlouhou tradici, kdy v době jejího vzniku místní výčepní oprašoval v lokále obraz císaře pána.

V nížeji položeném Vojtěchově se na místě, kde se před sto lety v archaickém řemeslném pivovárku vařilo ročně pár stovek hektolitrů místního moku, dnes pěstují kopřivy a nejbližší hospoda je až v Kokoříně pod hradem, kde je nově zrekonstruovaná sympatická hospoda U Pobudy, pochopitelně jak jinak něž s Prazdrojem. Protější výletní restauraci a pension pocházející z turistického boomu první republiky u bývalého koupaliště, která byla podle starých fotografií místní chloubou, kryjí naštěstí bujná křoviska, protože na totálně socialisticky a i poslední dobou zdevastovaný objekt není věru příjemný pohled. Majitel hradu Kokořína, kterému byl RAJsky opečovávaný objekt v restituci navrácen, najde potřebné miliony na rekonstrukci asi jen těžko. Osud jako přes kopírák postihnul i nedaleký hotel s kdysi proslulou restaurací v nedalekém Harasově u rybníka pod skálou a Krvomlýna. Známé výletní místo se dnes zarostlé stromky mění ve zříceninu a občerstvení ve 21.století zajišťuje jen nuzný kiosek s kelímkovým pivem, vedle nedostavěného tatranského srubu, který se tady v kraji roubenek ocitl tak nějak omylem.

Ještě v loňském roce fungující rázovitá hospoda U Grobiána se svérázným výčepním, nacházející se na křižovatce na obec Kaninu a s podkováňským pivem na čepu, pravděpodobně zavřela solidárně s pivovarem a tak hospoda pamatující c.k. éru, se skalním pivním sklepem a venkovním posezením, kde léty opršelé stoly a židle stále vyčkávají na terásce zákazníka, rozšířila bohužel řadu okolních opuštěných podniků. Hospoda si zažila ještě svých 15 minut slávy v renčově filmu Rebelové, jako podnik Tomáše Hanáka, který v roli výčepního, společně se svojí dcerou Zuzanou Norisovou obsluhuje hosty před emigrací v roce 1968.  Opodál stojící, za 1. republiky pod skálou-Orlím Hnízdem postavená a dodnes navenek pěkná hospůdka U Tichých naopak funguje, občerstvit se dá ať už na zahrádce, nebo ve vcelku fádním výčepu krušovickým pivem, jehož tmavá desítková varianta není na 10% pivo vůbec špatná.

Hospod, většinou letně otevřených je v okolí samozřejmě víc a tak dojde časem možná i na pokračování.

Odkazy: http://www.semanovice.cz/index.asp?a=12

            http://www.nakoncisil.cz/

            http://www.roubenka.eu/

            http://hospudka.kokorin.info/

            http://www.hanauer.cz/

Fotogalerie:

loupežnická jeskyně Mordloch
#1 - loupežnická jeskyně Mordloch

kamenné hlavy
#2 - kamenné hlavy

pension a hospůdka Roubenka Truskavna
#3 - pension a hospůdka Roubenka Truskavna

šemánovická Nostalgická myš
#4 - šemánovická Nostalgická myš

bývalá šemánovická hospoda
#5 - bývalá šemánovická hospoda

kde klasik zanechal stopu
#6 - kde klasik zanechal stopu

hospůdka v Dobřeni
#7 - hospůdka v Dobřeni

bouda mimo provoz
#8 - bouda mimo provoz

tady už se nečepuje
#9 - tady už se nečepuje

v Nedvězí na konci světa
#10 - v Nedvězí na konci světa

hospoda U Huňáčků
#11 - hospoda U Huňáčků

hospoda Pod Houskou
#12 - hospoda Pod Houskou

hospůdka Na konci sil
#13 - hospůdka Na konci sil

načerpání nových sil
#14 - načerpání nových sil

kudy dál
#15 - kudy dál

místo neštěstí
#16 - místo neštěstí

kultůra
#17 - kultůra

útulno pod Houskou
#18 - útulno pod Houskou

pivní azyl
#19 - pivní azyl

Vítejte v Ráji
#20 - Vítejte v Ráji

Vojtěchov - tady se pivovařilo
#21 - Vojtěchov - tady se pivovařilo

u Pobudy
#22 - u Pobudy

restaurace u kokořínského koupaliště má zavírací den
#23 - restaurace u kokořínského koupaliště má zavírací den

a pension už volné pokoje nenabízí
#24 - a pension už volné pokoje nenabízí

U Grobiána - zavřeno
#25 - U Grobiána - zavřeno

jsme solidární s pivovarem v Podkováni
#26 - jsme solidární s pivovarem v Podkováni

grobiánův pivní skalní sklípek
#27 - grobiánův pivní skalní sklípek

U Tichých pod skálou
#28 - U Tichých pod skálou

černá chvilka
#29 - černá chvilka

Harasov - chabá náhražka
#30 - Harasov - chabá náhražka

zdevastované restaurace
#31 - zdevastované restaurace

skalní 1+1 u krvomlýna
#32 - skalní 1+1 u krvomlýna

Harasov od krvomlýna
#33 - Harasov od krvomlýna

Komentáře: 8      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie DOMÁCÍ:
Podzimní sklizeň

Příbuzné odkazy
Více z kategorie DOMÁCÍ
Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.1
Hlasů: 4878

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT