Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Kopírování na pivním trhu

ZAJÍMAVOSTI
6. 4. 2008 00:13 autor: tomas
Čtenářů: 10145 | Fotogalerie
Komentáře: 6
Na pražské sběratelské burze jsem zakoupil novou sadu etiket českokrumlovského pivovaru a nestačil jsem se divit. Došlo k nějaké pivovarské fůzi o které zatím pivařská veřejnost nemá tušení, nebo se jedná o nepochopitelné kopírování známějších značek. Nerad bych se pletl, ale tipuji spíše druhou možnost.


Ono totiž nové grafické ztvárnění krumlovského piva Eggenberg jako by z oka vypadlo známému bavorskému pivovaru Erdinger a českobudějovickému Budvaru.

Trochu jsem na to nejprve nevěřícně koukal a přemýšlel jestli se třeba nejedná o jeden druh piva vařený na zakázku, ale grafickou proměnou prošel celý sortiment piv. Grafici si zjevně moc nelámali hlavu s vymýšlením nového loga a jednoduše okopírovali zaběhlou grafickou podobu zmíněného Erdingeru a Budvaru. To, že se návrhy etiket dočkaly realizace a pivovar je již používá, nebo se je v nejbližší době chystá použít, je docela zarážející.

Samotné parazitování relativně neznámých pivovarů na těch slavnějších není nic nového a v minulosti se to stávalo, nebo se to i v současnosti stává. Známý případ např. Litovelského pivovaru, který kopíroval za 1.republiky etikety Prazdroje a celá věc měla i soudní dohru, nebo např. Prazdroji velmi podobné etikety dnes již zaniklého pivovaru Petrohrad z téže doby. A to v té době nebylo označování piv obchodními značkami zdaleka tak běžné jako dnes a ani se to moc neřešilo.

Podobně známé jsou případy kopírování tváře pana Cibicha z etiket velkobřezenského Březňáka různými pivovary z různých konců světa, naposledy třeba jedním pivovarem ve Vietnamu.

V dnešní době, kdy samotná obchodní značka je často to hlavní a u řady konzumentů i důležitější než samotný obsah výrobku, je zarážející nesoudnost krumlovských a jejich koledování si o problémy.

Argument, že by dané značky neznali neobstojí , jak v případě Budvaru (k nahlédnutí zde: http://www.budvar.cz/en/web/Produkty/Svetly-lezak.html ), tak i bavorského Erdingeru (k nahlédnutí zde: http://www.erdinger.de/), který svá piva prodává i v čechách.

Pikantní je i to, že jsou nové etikety Eggenbergu určeny i pro německý trh. Pivovar Erdinger z Erdingu u Mnichova není žádný malý pivovárek, ale velkopivovar s celoněmeckou distribucí a exportem do řady států. S ročním výstavem 1,5 mil. hektolitrů patří k největším bavorským pivovarům a je zároveň největším výrobcem weissenbieru. Nakupující, kteří na první pohled nerozeznají Erdinger od Eggenbergu mohou být možná pro krumlovské výhodou, ale pro bavorské pivovarníky jasným důvodem k nespokojenosti a možnému sporu.

Nejsem právník a nedokážu odhadnout, nakolik je chráněno kromě samotného názvu piva i grafické ztvárnění značky. Nepsaná pravidla by se měla ale ctít a jak jsem spíše zastáncem menších pivovarů, tak takovéto do očí bijící kopírování a parazitování na známých značkách neuznávám.

Asijské napodobování známých značek zboží, známé dosud spíše jen z vietnamských tržnic, tedy přichází i na český pivní trh.

Fotogalerie:

nová etiketa
#1 - nová etiketa

nová etiketa
#2 - nová etiketa

nová etiketa
#3 - nová etiketa

nová etiketa
#4 - nová etiketa

nová etiketa
#5 - nová etiketa

etiketa
#6 - etiketa

etiketa
#7 - etiketa

nová etiketa
#8 - nová etiketa

nová etiketa
#9 - nová etiketa

nová etiketa
#10 - nová etiketa

Komentáře: 6      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie ZAJÍMAVOSTI:
Zářijová degustace

Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.0
Hlasů: 4573

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT