Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Pivní dění v roce 1992

HISTORIE
2. 3. 2008 21:35 autor: tomas
Čtenářů: 14733 | Fotogalerie
Komentáře: 3
Výběr zpráv z tisku z roku 1992. Doby začínající privatizace, stále velkých výstavů i u dnes už zrušených pivovarů a obnovovaného exportu piva opět i na západní trhy.


Praha: Privatizační projekt Pražských pivovarů nepočítá se vstupem zahraničního kapitálu, ale především s kupony a zaměstnaneckými akciemi. Byl vypracován projekt počítající s osamostatněním pivovaru Braník, jenže všechny tři pivovary jsou ekonomicky i technicky úzce propojeny. Staropramen se na produkci Pražských pivovarů podílí téměř 60%, ale bez pomoci menších závodů se neobejde. V Braníku je stáčírna pro plnění piva do plechovek, v Holešovicích se naopak plní nové nerezové sudy KEG. Perspektiva počítá s vymístněním pivovarské výroby mimo město. V současných objektech zůstane jen ředitelsví. Výrobní prostory by se pak staly součástí připravovaného obchodního a kulturního centra. S ohledem na tuto budoucnost se investice do objektů na Smíchově nevyplatí. Většina investic proto směřuje do Braníku a má sloužit pro zvýšení výstavu na 250000hl. ročně navíc, takže produkce se zdvojnásobí. Pivovar dříve patřil k závodům exportujícím pouze na východní trhy. První vývoz do západní evropy se uskutečnil v červenci roku 1990.

Karlovy Vary: Karlovarský pivovar se svým výrobním programem zdravotních piv snaží přispět ke zdravé výživě. V rámci tohoto programu se vyrábí piva se sníženým obsahem alkoholu a s přídavkem karlovarské minerální vody. Všechna tato piva jsou určena k pití po jídle, avšak nepůsobí jako klasické ležáky. Ve spolupráci s distributorem byt dohodnut název Dr.Bier. Od června do konce roku 1991 bylo vyrobeno cca 12000 hl., což představuje asi 5% produkce pivovaru. Mimo tuzemské trhy se exportuje i do SRN a Nizozemska a připravuje se export do dalších zemí. Od ostatních druhů piva se odlišuje vysokým podílem litia a tento prvek pomáhá i snížit riziko kardiovaskulárních chorob a příznivě působí na metabolismus.

Olomouc: Pivovar tento rok vyrobí na 200000 hl. piva. V technologii se nepoužívá žádných chemických a enzymatických preparátů, celý výrobní proces je zcela naturální, ve světě nazývaný "eko"". 15% -20% roční produkce se exportuje především do Polska a Maďarska. Zavádí se plnění piva do KEG sudů a zřizuje se první stáčecí linka na třetinkové plechovky na Moravě, která by měla sloužit i ostatním závodům a.s. Moravskoslezské pivovary. Moravská piva se doposud stáčela do plechovek v Rakousku a vozila se zase zpět. Současný sortiment tvoří světlá 8%, 10%, 11% Zlatý klas, 12% Václav a na přání zákazníka i tmavé pivo, dia pivo a pito.

Opava: Současná produkce pivovaru v Opavě činí 340000 hl, z toho 170000hl. dvanáctky. Veškerá produkce je určena pro domácí trh a poptávka po 12% ležáku stále stoupá. Vzhledem ke stávajícím kapacitám závodu nebude možné všechny požadavky realizovat. Opavský pivovar patří k závodům, se kterými se počítá i v budoucnosti. Je vypracován výhledový plán rozvoje a modernizace pro zvýšení výroby a expedici i na zahraniční trhy. Pivovar, který svým 10% a 12% světlým pivem dodávaným v lahvích, sudech a cisternách má zájem na zvýšení výroby i jakosti.

Plzeňský Gambrinus: V pivovaře Gambinus se instaluje nová technologie spočívající v používání cylindrokonických tanků, v nichž bude pivo kvasit a dozrávat. Měla by sezlepšit i kvalita obsahu. V první etapě bude pivo vyrábět ve dvaadvaceti těchto tancích, ve druhé etapě v dalších osmnácti. Celou modernizaci financuje pivovar z vlastních zdrojů. Nová technologie umožní zvýšit výstav z nynějších 1,3 mil.hl. na 1,8 mil.hl. Vše bude záležet rovněž na tom, zda se podaří zvýšit kapacitu varny. Odbytištěm výrobku bude především tuzemsko, největším zahraničním dovozcem je SRN, požadující ročně cca 60000 hl.

Plzeňský Prazdroj: Tajemství úspěchu Prazdroje má několik kořenů. O specifickém složení místní velmi měkké vody s veliice nízkým obsahem solí s vysokou hladinou karbonátů se ví dávno. Za specifickou se považuje i výroba sladu s použitím chladné máčecí vody a sudených sladových humen. Slad má pro chuť silně chmeleného piva zásadní význam. Nejpodstatnější je však asi řada procesů při samotném vaření. Velké množství souprav, nádrží a sudů umožňuje posupným mícháním dosahovat velmi vyrovnané kvality. V této souvislosti byly vysloveny četné pochyby ohledně zavádění nové technologie cylindrokonických tanků, nicméně argumenty pro takovou změnu budou asi stěží vyvratitelné. Dosavadními postupy již nelze výrobu dále zvyšovat. Přitom se počítá s tím, že v rostoucí konkurenci obstojí jen obří pivovary schopné ročně vystavit cca 5 milionů hektolitrů. Proto pivovar učinil zakázku století-objednal přes stovku těchto tanků, aby prověřil technologii, kterou již úspěšně zkoušejí v Nošovicích a v Protivíně.

Přerov: Dnešní kapacita pivovaru Přerov činí 550000 hl. a bude v brzké budoucnosti zvýšena. V současní době probíhá rozsáhlá rekonstrukce pivovaru, zaměřená na zkvalitnění produkce a její zvýšení. Týká se to především varny, stáčírny a výstavby cylindrokonických tanků. Pivovar již nemá vlastní sladovnu a veškerý slad nakupuje. Mladina se vyrábí v pětinádobové varně klasickým dvourmutovým způsobem. Hlavní kvašení probíhá v otevřených kádích a pivo zraje v ležíckých tancích. Pivovar vyrábí 10% světlé pivo a 12% ležák Zubr, který je v objemuasi 10% exportován do zahraničí.

Rakovník: Zájem o výrobky rakovnického pivovaru byl dosud nejvyšší v historii. Pivovar staví novou moderní stáčírnu, sladovní silo a za chodu pivovaru se provádí další úpravy. V blízké době by se měla opět vyrábět tmavá 11% Rakovanka. Nadále to bude světlé Dia a nealkoholický Master.

Brno: Pivovar Starobrno dnes denně produkuje kolem 2600 hl.piva. Z toho největší množství tvoří známá desítka, k sortimentu rovněž patří i dvanáctka, tmavá 11% a 14% Brněnský drak. Novinkami jsou tmavá karamelová desítka, nízkoalkoholické pivo a pito. Celkový počet odběratelů se již blíží třem tisícovkám. Pivo se rovněž vyváží a to do Německa, Polska a Maďarska. V rámci zachování kvality výroby je však nutná modernizace a uvažuje se i o zvýšení kapacity na milion hl.ročně.

Trutnov: Na etiketách 12% světlého ležáku pivovaru Trutnov s názvem Krakonoš je obrázek Krakonoše držícího holbu piva. Tento obrázek i název byly převzaty ze zrušeného pivovaru ve Vrchlabí, což dokládá předválečná reklamní cedule pivovaru Hohenelbe.

Fotogalerie:

etikety
#1 - etikety

etikety
#2 - etikety

etikety
#3 - etikety

etikety
#4 - etikety

etikety
#5 - etikety

etikety
#6 - etikety

etikety
#7 - etikety

etikety
#8 - etikety

etikety
#9 - etikety

etikety
#10 - etikety

etikety
#11 - etikety

etikety
#12 - etikety

etikety
#13 - etikety

etikety
#14 - etikety

etikety
#15 - etikety

Komentáře: 3      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie HISTORIE:
Klasické české hospody

Příbuzné odkazy
Více z kategorie HISTORIE
Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.2
Hlasů: 7570

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT